Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Po delší době zdravim,
potřeboval bych pomoci s následujícím příkladem:
úsečka ohraničená body A (1;2) a B (4;3) rotuje kolem osy x a tím tvoří určité těleso. Určete o jaké se jedná těleso a odvoďte vzorec pro jeho objem (byl to komolý kužel).
Předem děkuji za odpovědi
Možná neni potřeba přesný výpočet ( ikdyž za něj budu samozřejmě rád), ale spíš takové postrčení. Jedna část mé zkoušky se kompletně skládá z úloh typu, že něco kolem něčeho ( osa) rotuje a tim vznikne těleso u kterého mám odvodit vzorec pro objem nebo povrch. Možná se to někomu bude zdát triviální, ale na ekonomické fakultě s matematikou tak trochu bojuji.....
↑ studen1:
No tak, keď ide o úsečku s danými koncovými bodmi, tak by si mohol vedieť, že rotáciou vznikne zrezaný kužeľ. To si dúfam, vieš nakresliť tú úsečku. Treba vytvoriť podľa tejto úsečky lineárnu funkciu a vypočítať rotáciu cez integrál s hranicami od 1 do 4.
lukaszh: Děkuji za bleskovou odpověď,
samozřejmě, vim že se jedná o komolý kužel, i jsem to tam dokonce napsal. Úsečku si taky umim zobrazit, i je mi jasné jak to pak v prostoru bude vypadat, zas tak špatně na tom s matematikou nejsem. :-) V konečné fázi se poperu i s výpočtem určitého integrálu. Akorát mi nějak logicky pořád nedochází fáze té rotace, jak to lidově řečeno převést na papír, a neni to jenom tento příklad, například když mám zadán půlkruh, rotací vznikne koule a odvodit povrch apod. těch variací je spousta....
↑ studen1:
Vždy vychádzaš zo vzťahu pre objem valca. Keď si predstavíš, že necháš rotovať okolo osi x obdĺžnik s výškou dx a šírkou f(x):
Na obrázku je to trošku zidealizované, pretože nejde o obdĺžnik. Keď si ale predstavíš, že jeho výška je neskutočne malá:
tak sa to na taký veľmi tenký obdĺžnik podobá. Jeho šírka je f(x), teda keď ho necháš rotovať tak dostaneš valec, ktorého objem je zo vzorca pre objem valca:
To je objem jedného ultra tenkého :-) elementu. Všetky elementy sú:
Teraz k tomu výpočtu. Tú úsečku ti určuje vektor
. Zo strednej školy a z analytickej geometrie, by si mal vedieť zostaviť priamku, ktorá je určená týmto vektorom a prechádza bodmi A,B. Je to napríklad všeobecný tvar:
Za a,b sa dosadzuje normálový vektor
a koeficient c dopočítam dosadením za x,y ľubovoľný z bodov A,B. 
Priamka má tvar:
Vyjadrím si z rovnice y a dostávam predpis lineárnej funkcie:
Túto funkciu nechám rotovať na intervale
, teda iba tú úsečku:
Verím, že tento integrál už spočítaš.
EDIT: Domotal som výšku a šírku :-)
Znovu děkuji, už to začínám trochu chápat :-) přímku jsem si spočetl poněkud jednodušeji přes 2 rovnice a dosazení obou bodů do y=ax+b, postup je vedlejší, hlavně, že jsme došli ke stejnému výsledku... Koukám teď na pár obdobných příkladů a nešlo by u těchto "rotací" říci, že tam dám vždy před integrál pí a to, co rotuje hodim na druhou?
↑ studen1:
Samozrejme. Ja som len chcel ukázať aká je v tom vzorci myšlienka. Keby si ho zabudol, tak teraz už nemáš problém ho odvodiť, no nie?
Stránky: 1