Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

PŘEDEVŠÍM CHCI UPOZORNIT, ŽE SE NEJEDNÁ O SEMESTRÁLNÍ PRÁCI, ANI O ZÁPOČTOVÝ ČI ZKOUŠKOVÝ PŘÍKLAD, ALE POUZE O ZNÁZORNĚNÍ VČEREJŠÍ SITUACE!
Já už si s tím nevím rady, popsal jsem asi 3 papíry, ale ani jedno řešení mi nepřišlo správný, proto zde sháním pomoc, nicméně mi nepřijde tento příklad jako neřešitelný, jak říkají kolegové z VŠ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vážení statistici, matematici, počtáři, prosím, pomozte. 4 lidi dali dohromady 100 Kč tak, že P1 dal 70 Kč, P2 dal 20 Kč, P3 dal 10 Kč a P4 dal 0 Kč. Kolik by měl nyní každý dát tak, aby dohromady šlo o 200 Kč, přičemž by nikdo netratil, a naopak, nikdo nestrádal? (Celkem jde o 2 sta, která jsou rozdělena na 2 * 100 Kč) - P = osoba, člověk
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Díky za případnou pomoc a objasnění.
Omlouvám se za název topicu, ale opravdu jsem nevěděl, co, resp. jak to popsat.

↑ Jozef3:
Dobrý den,
pokusím se to znova, lépe zformulovat:
P1 dal 70 Kč, P2 dal 20 Kč, P3 dal 10 Kč a P4 dal 0 Kč, tedy dohromady 100 Kč.
Jak poskládat dalších 100 Kč tak, aby na tom byli všichni stejně? Tzn. nikdo neprodělal, nikdo nevydělal.
Došel jsem k tomu, že by každý měl dát 50 Kč (200/4), tzn:
P1 by měl dostat 20 Kč, P2 by měl dát 30 Kč, P3 40 Kč a P4 50 Kč
Tohle mi je jasný, pokud to je dobře, ale od koho by měl P1 dostat těch 20 Kč?
↑ Mikkël:
Podle mě to není důležité.
P2,3,4 dají peníze na hromadu (bude na ní 120 Kč), P1 si z hromady vezme dvacku a všechno je OK. Čí původně ta dvacka byla nikoho nezajímá.