Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravíčko všem. Prosil bych o pomoc s příkladem. Porád né a né přijít na to jak to vypočíst. "Jakou práci vykoná dusík, jestliže se jeho objem zvýší o 2l při stálém tlaku 0,15MPa. Určete změnu jeho vnitřní energie. Jak velké teplo bylo plynu nutno dodat ". Děkuji moc za pomoc předem
↑ Redstar:
Práce izobarického děje je
. Oba údaje máš, stačí dosadit.
Práce ja ale také
(1)
a¨vnitřní energie ideálního plynu je
, takže
Porovnáním se vztahem (1) dostáváme
Podle 1. věty termodynamiky je 
Vše za předpokladu, že dusík považujeme za ideální plyn
zdenek1 napsal(a):
↑ Redstar:
Práce izobarického děje je. Oba údaje máš, stačí dosadit.
.
.
.
.
Vše za předpokladu, že dusík považujeme za ideální plyn
Vyšlo mi tedy že práce je 0,3MJ , změna vnitřní energie 0,45MJ a teplo 0,75MJ
Chtěl bych se ale zeptat jestli by jsi mi nepomohl ještě s dalším příkladem ? Moc prosím :)
Když budeš mít čas, mrkni se mi na to prosím. Děkuju :) "Olověná střela narazí do ocelové desky a roztaví se. Jakou minimální rychlostí musela před nárazem letět, jestliže se před dopadem zahřála na 50°C a ocelová deska pohltila 36% tepla. Měrná tepelná kapacita olova je Cpb=0,129 kJ kJ K. Teplota tání olova je 327°C"
↑ Redstar:
střela má kinetickou energii
. Tato energie se při nárazu přemění na teplo, ale jen 64% spohltí střela.
Teplo, které pohltí střela, se využije na ohřátí střely na teplotu tání
a na roztátí střely
(konstantu
v zadání nemáš, budeš ji muset někde vyhledat)
TAkže bilance

↑ zdenek1:
určitě děkuju moc ale je to divné. To je příklad co dala na písemku a ona nedává příklady kde chybí nějaké hodnoty. Myslíš, že existuje ještě jiný způsob jak to spočítat ?
↑ Redstar:
Jinak to nejde spočítat. Měrné skupenské teplo tání olova musíš znát.
Je přibližně 23 000 J/kg. Tedy takovou energii musíš dodat kilogramu olova, aby změnilo skupenství, roztavilo se.
Prosím tě, chtěla bych se zeptat, jak se ti zkrátila ta m(hmotnost) to mi není zcela jasné.↑ zdenek1:
↑ kacenka_n:
Sice nejsem zdenek1, ale v rovnici
všechny členy obsahují m, takže když tou hmotností vydělím celou rovnici, m "zmizí".
Pokud máš problém s tím součtem, můžeš si na pravé straně m vytknout: