Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřebuji prosím pomoci s tímto příkladem: Jaká je látková koncentrace roztoku hydroxidu barnatého, jestliže pH tohoto roztoku se rovná 12? (0,005M)
Dokázal bych tento příklad spočítat, pokud bych znal objem. Ze vzorce c = n/V jsem vypočítal, že c je o,o1 - -log0,01 = 2 (hodnota pOH) a objem je 0.5.
Bohužel bez udání velikosti objemu tento příklad nedokáži spočítat.
Předem děkuji za Vaše reakce.
Zdravím,
objem si můžeš zvolit libovolný (např. 1 litr) - odpovídá to situaci, že odebereš vzorek svého roztoku - koncentrace je stejná v každém objemu vzorku.
↑ Hybrid:
vzorec zásady je v pořádku, ale, že je dvojsytná zásada, musí být také ve vzorci pro pOH (podrobněji např. zde)
pOH=-log(2c(OH-))
Aha, už to vychází. Mockrát děkuju. Já tady totiž mám asi 5 typů příkladů, téměř všechny se týkají látkové koncentrace. Mohl bych se ještě prosím zeptat, zda níže uvedený příklad se počítá taky tak? Ještě jednou moc děkuji.
Vypočítejte přesnou koncentraci odměrného roztoku NaOH, jestliže při titraci 25 ml roztoku HCl o koncentraci 0,2025 mol × dm-3 bylo spotřebováno 24,51 ml NaOH.
(0,2065 mol × dm-3)
↑ Hybrid:
lepší je nové téma na novou úlohu viz pravidla. Zde se předpokládá, že uvažuješ reakci NaOH+HCl, jelikož obě složky jednosytné, poměr molů účastných reakce je 1:1, z údajů "25 ml roztoku HCl o koncentraci 0,2025 mol" vypočteš látkové množství HCl pro reakci, stejné látkové množství NaOH se nachází v roztoku 24,51 ml, odsud molární koncentrace roztoku NaOH.
V úvodním tématu sekce je hodně vzorů a teorie k takovým výpočtům.