Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vím, že Vás s tím už musím otravovat, ale mám další příklad...
Jsou dány dvě soustředné kružnice k1 (S, 4cm) a k2 (S, 3 cm) a bod A vzdálený od středu 2 cm. Sestrojte
a) všechny rovnostranné trojúhelníky ABC tal, aby B ležel na kružnici k1 a bod C na k2
b) všechny čtverce ABCD tak, aby B ležel na k1 a D na k2

↑ domca789:
a)
Otočení o 60° (otočíš kružnice).
B)
Otočení o 90°
Když se nad tím zamyslíš:
- Pokud má něco mít střed, tak to bude osová souměrnost (pokud je přímka/úsečka, která může být osou) nebo středová souměrnost (pokud má být středem bod)
- Pokud víš u něčeho úhel , tak to směřuje k otočení.
- Má-li něco být rovnoběžné, tak to míří k posunutí.
v 90% případů toto bude platit. Proto nepíšu, že je to tak na 100%.
↑ janca361:
já jsem teď asi trochu mimo...vůbec nevím, jak mám ty kružnice otočit, okolo bodu A? a obě kružnice?

↑ domca789:
Stačí jednu. Útvar pak dorýsuješ podle jeho vlastností. Ale můžeš otočit obě akorát druhý bod vznikne díky otočení.
↑ janca361:
a když chci otočit kružnici, tak si na ní zvolím dva body, ty otočím, ale pak nevím jak dál...dělám to špatně?

↑ domca789:
Otočíš střed a jeden bod na kružnici a tím pak uděláš kružnici. Nebo točíš střed a narýsuješ z něj kružnici o zadaném poloměru (je to přece shodné zobrazení)
↑ janca361:
kružnice se mi protnuly ve dvou bodech, takže vznikly dva body C...jenže mi pak nevznikne ani jeden rovnostranný trojúhelník...

↑ domca789:
A to mě vznikly rovnou dva!

↑ domca789:
Doporučovala bych ti, aby sis ji našla, protože pravděpodobně v tom dost plaveš.