Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj , chtěla bych pomoc se dvěmi příklady , nevím si s nimi vůbec rady .
ÚLOHA 1
Určete souřadnice magnetické indukce přímého vodiče s proudem I umístěného ve vakuu v ose z kartézské soustavy souřadnic . Odvoďte rovnice siločar .
ÚLOHA 2
Dvěmi rovnoběžnými přímými vodiči, které jsou ve vzdálenosti 2a umístěny ve vakuu prochází stejný proud I . a) v opačném směru , b) stejným směrem . Určete magnetickou indukci v rovině vodičů .Graf funkce načrtněte .
Děkuji za jakoukoliv pomoc . Jsem absolutně ztracená :-/

2.i pro 1.Velikost magnetické indukce vodiče ve vzdálenosti r od něj určete z Ampérova zákona.
1.Diferenciální rovnice siločar rovinného vektorového pole
v roviněxy (Fz = 0) je dx/Fx= dy/Fy

Dál nevím.

Skus se ridit podle tohoto: http://elektross.gjn.cz/magn_pole/dva_vodice.html
↑ Qweertyx:
No to asi záleží na tom, co ste už brali.
1. Úloha
Směr indukce jasně zjistíš z Biot-Savartova zákona, její velikost pokud potřebuješ z Ampérova zákona.
Nechápu co přesně potřebuješ (souřadnice indukce, siločáry - nemyslíš spíše indukční čáry??) ale z tohoto zjistíš všechno co potřebuješ
2. Úloha
Tak tady už potřebuješ velikost indukce, jak sem řekl (stejně jako kolega) z Ampérova zákona, pak prostě platí princip superpozice.
Napiš k čemu všemu jsi se dostala, a uvidíme co dál
Děkuju za pomoc ale nedošla jsem skoro nikam .Upřímně tomu vůbec nerozumím a nejsem schopna počítat s integrály a v průběhu příkladu se ztrácím a nedojdu nikdy ke kloudnému výsledku . KDyby jste mi tu prosím mohl napsat aspoň začátek nebo něco abych se v tom tolik neztácela . Jinak v 1 potřebuju jen souřadnice indukce .