Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ newton19:
Matice soustavy je upravená správně. Když zvolíš za poslední dvě neznámé 3t a 4t, abys splnil poslední rovnici, snadno pak dosazením do druhé a první rovnice dostaneš zbylé neznámé.
Ale není to jediná možnost. Klidně zvol
, jak jsi to udělal. Potom z poslední rovnice dostaneš
. A pak dopočítej zbylé neznámé. Takové řešení bude také správně, není to dané jednoznačně. Po vynásobení tvého řešení čtyřkou dostaneš totéž co je ve výsledcích.
ok, takže to je jedno jak si to zvolím? je to správně, ikdyž to nevyjde tak jak je to v učebnici?
Co třeba tento příklad, výsledek měl vyjít (r, 5r-4s-9, s, 7-3r+3s), ale udělal jsem to jinač..je to tedy správně?
a ještě by mě zajímalo, podle čeho poznám, jak mám zvolit parametr tak, aby to pěkně vycházelo
newton19 napsal(a):
ok, takže to je jedno jak si to zvolím? je to správně, ikdyž to nevyjde tak jak je to v učebnici?
Ano, záleží na Vás, jak si to zvolíte. Správně je to tehdy, když vyjde zkouška.
Co třeba tento příklad, výsledek měl vyjít (r, 5r-4s-9, s, 7-3r+3s), ale udělal jsem to jinač..je to tedy správně?
Udělejte zkoušku.
a ještě by mě zajímalo, podle čeho poznám, jak mám zvolit parametr tak, aby to pěkně vycházelo
Možná podle vlastní praxe.
↑ newton19:
Je to jednoznačné. Praxe tě to naučí, stačí spočítat pár příkladů. Konkrétně v rovnici
je lepší zvolit
a
, protože to je způsob jak se vyhnout zlomkům. Když tupě zvolíš
, tak budeš muset dopočítat
, s čímž se ti v ostatních rovnicích pak bude asi blbě počítat. Samozřejmě někdy se zlomkům vyhnout nejde, např. když teď vyjde
jako zlomek, tak s tím už nic neudělám. Ale obecně je dobré netvořit tam hnusná čísla už od začátku.
Udělat zkoušku je jednoduché a je to práce na minutu, ale jestli ti to nestojí ani za ten pokus, tak na tebe taky nebudu plýtvat časem.