Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Rumburak:
Ahoj, jelikož školu dělám dálkově a za celý semestr jsme měli dva dny cca po osmi hodinách nalejvárny v kuse, definice mi nic neříkají, mam tu před sebou skripta a zatím se to z toho snažím nějak vykoukat. Pokusím se s tím hnout a dám sem alespoň část, pokud se hnu dál, než je opsání zadání... :)
↑ Rumburak:↑ Rumburak:↑ petr666:
Co takto? Jen nevím jak to zakončit a učesat :)
↑ petr666:
Výpočet gradientu máš dobře, ale drž se správného značení
, přípdně
(
se používá v jiném významu -
viz Laplaceův operátor).
Dále jsi správně spočítal normu vektoru
, což ale úloha nepožadovala.
Směrová derivace funkce
v bodě
a ve směru
je, pokud vím, defininována jako
,
takže například parciální derivace funkce u(x, y, z) podle x je směrovou derivací ve směru (1, 0, 0) .
Ale podívej se na to do skript, můžete to mít zavedeno i jinak.
Nějak zvlášť "učesávat" to snad ani není potřeba, stačilo by jen zvýraznit výsledky obdobně jako na SŠ dvojím podtržením
nebo "zarámečkováním", případně stručně okomentovat méně zřejmé kroky výpočtu. Ale mezi vyučujícími mohou být
i pedanti se speciálními požadavky.
↑ Rumburak:
O tom označení vím, jen jsem se upsal a zapomněl to přepsat... Spíš mi jde o to že výsledek by měl být následující :
a nevím, jak to to zapsat tak aby to sedělo podle výsledku nebo co jsem kde zapomněl. Děkuji za radu :)
Stránky: 1