Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím,
zdroje zadání jsou odsud, vidím také úvodní teoretické materiály a příklady výpočtů. Další odkaz vede sem a tuto stránku obvykle doporučuje pro prostudování (má i názorná videa). Zadávání do WA - zkus prohledat příklady použití, případně doplním(e). Začít tedy nastudováním materiálů a pokusem zakreslit zadanou oblast - z toho bude již zřejmá transformace.
Další 2 témata jsem zamkla, ale pokud máš v plánu doplnit alespoň odkazy na prostudované materiály, tak témata odemknu. Děkuji za pochopení.
↑ jelena:
http://www.studopory.vsb.cz/materialy.html
http://homel.vsb.cz/~kuc14/teach_VKM.html
http://www.kma.zcu.cz/main.php?DRC=./ST … amp;DROF=0
Snažím se prostudovat a pochopit zatím tyto materiály a zjistit jak na to, nicméně prozatím bez úspěchu. Děkuji za Vaší reakci.
↑ petr666:
není za co, s materiály tedy problém není? Dobré je také dokončit všechna témata, co jsi založil a kde je reakce kolegů. je mi jasné, že takto přes fórum v nepříliš příznivém období (dotazů hodně - odpovídajících málo) to pro dalkáře nebude jednoduché. Nějaké doučování v okolí není?
Konkrétně v této úloze: kam se již podařilo dostat? Je nějaký termín, ke kterému má být pochopeno a hotovo (jelikož období není příznivé :-) Děkuji.
↑ jelena:
Zdravím, problém s materiály není, problém je spíše, že nevím za jaký konec to uchopit. A největší problém je opravdu ten čas, pracovní vytížení a škola je opravdu masakr... Termín je šibeniční 16.1. Doučování se mi nedaří sehnat a hlavně skloubit ho s prací.
U těchto i ostatních příkadů jsem se mi zatím nepodařilo hnout žádným směrem,, proto jsem je sem zadal tak jak jsem je sem zadal.
↑ petr666:
Studijní materiály (jak uvádíš), nebo odsud (kde jsou videa) jsou přehledné, ale vyžaduji čas se k tomu posadit, číst a alespoň zrcadlově řešit vyřešené příklady. Pokud pomůže, tak nová úprava MAW nabízí (i pro mne nečekané) příjemné možnosti: zkusila jsem zadat jednodušší variantu, jen na okoukání, jak využije meze a převod na polární souřadnice - výsledek. Meze odpovídají Tvému zadání (alespoň se pokusit odvodit ze zadání obrázek a meze), samotný integrál už ne, jen příklad.
Tak snad ještě takovou cestou, případně sem vlož to, co se podaří sestavit, děkuji.
↑ jelena:
K zakreslení oblasti jsem se nakonec dopracoval sám, ale ty odkazy se budou určitě hodit!!! Jkamile se dostanu z práce domů pustím se do dalšího počítání a když tak sem hodím kam až jsem se dostal. Bylo by možné otevřít i ty ostatní příklady? Ještě mám bohužel další dva, se kterými bych potřeboval pomoc a jsem s tím obdobně daleko. Ná základě toho kam se postupně dopracovávám, myslím že by to již mělo jít trošku snáž...
↑ petr666:
ano, termín 16.1 je celkem slušný. Témata jsem otevřela, ať se vede.
↑ jelena:
Doslova šibeniční, ale bohužel to je ta kombinace práce a školy... :(, Děkuji za otevření témat, ještě během zítřka přidám poslední dva příklady. Pro dnešek se musím poprat s těmi co tu mám... Zatím se nedaří...
↑ petr666:
to bohužel, úkolem je převod do polárních souřadnic - to se nepovedlo. Máš jasno v samotném převodu, bez ohledu na zadaný integrál? Potom bychom pokračovali s integrálem.
K Tvému výpočtu - když se podíváš na meze, jak jsi zapsal do integrálu, tak jak x, tak y je na intervalu od 1 do 2 (včetně okrajových bodů), když to zakreslíš, tak integruješ přes čtverec, to ale zadání neodpovídá.
Zkus ještě, prosím, se podívat na převod do polárních souřadnic (+příklady 1, 2), začni např. s převodem celé kružnice
.
↑ petr666:
děkuji, samotný zápis
,
už je v pořádku, ale teď jke třeba najít meze pro
a pro
. Když se podíváš na můj odkaz na MAW, tak v tom meze mám. Porovnej, prosím, v čem se lišíme v mezích.
Potom když dosazuješ
, tak
a ještě hodně pořádně podívej na příklady 1, 2 - jak se dosazuje (např. barevnou tužkou vyznač co je za co)
↑ petr666:
děkuji, to už se mi zda celkem použitelné, teď umocnit, vytknout, poupravovat a při přepisu na dvojnásobný integrál si pohlídat pořadí mezí).
↑ petr666:
to se podaří (umocnit výrazy typu
, vytknout
atd.) také se podívám až večer.
↑ jelena:
Já tedy nevím, ale mně to vychází 0
viz. Wolfram take
↑ Honzc:
Zdravím,
mně zatím nevychází nic, protože jen dohlížím na samostatnou snahu kolegy (a zatím si vede slušně). Pokud to nesouhlasí s integrálem, co mám jako vzor vložení do MAW ↑ v příspěvku 6:, tak tam je jen vzor vložení a aby správně vykresli meze (samotný integrál není od kolegy).
Integrál může vyjít 0, možná máš na mysli, že objem tělesa by neměl být 0 (ale to bychom k úloze přistoupili jinak). Kolega nemá požadavek na objem.
↑ petr666:
mně se to zdá v pořádku, teď doporučuji použit goniometrické vzorce
a
(mám písmenko a, jelikož mám nepohodlnou klávesnici) a můžeš přepisovat na dvojnásobný integrál.
↑ jelena:
Zdravím, dnes se k tomu již asi nedostanu, jelikož zítra mě čeká zkouška z automatizace. Zítra se na to opět vrhnu a snad se již dopracuji ke zdárnému výsledku. Z 10 příkladů mi zbývá tento a další dva. Takže to snad už zvládnu.
Chápu to dobže že a nahrazuje
?
pokračování bude takto? 
u integrálů bude zjištěné omezení...
Děkuji.
↑ petr666:
ano,
u mne bylo za
. V integrálu jen na úvod má být
(asi překlep)
. Hodně zdaru na zítřejší zkoušce, potom dořešíme toto téma (a později překontroluji objem tělesa v jiném tématu).
Stránky: 1 2