Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nedokážu asi sám vyřešit tohle: přes kládu o poloměru r je vedeno lano, na kterém je zavěšeno závaží hmotnosti m. Lano je u země připevněno. Jaká síla působí na závěs, je-li součinitel klidového tření mezi lanem a kládou f?
↑ kryštof:
Ahoj, nevím jistě, zda tomu zadání rozumím, ale myslím, že jsme zde již podobnou úlohu řešili.
↑ medvidek:
To je v podstatě úplně tatáž úloha, dík, ale mohl bys mi to trochu víc vysvětlit? Např. mi není moc jasný, proč
. Nemám taky úplně představu, co přesně představuje podélné pnutí.
↑ kryštof:
je napětí lana, neboli síla, kterou je lano podélně natahováno. V místech, kde se lano nedotýká klády, je
konstantní (tíhu lana zanedbáváme).
se mění akorát v místech dotyku lana s kládou v důsledku tření. Smyslem úlohy je zjistit závislost této síly na délce dotyku, nebo ještě lépe závislost na míře obtočení (úhlu
).
V dalším textu naznačím odvození vztahu
.
Představme si, že máme lano, které je napnuté silou
a jen zlehka se opírá o válcovou kládu. Průhyb lana v místě dotyku bude velmi malý, označíme ho
. Je to úhel, o který se lano odchýlí od přímého směru, a je to zároveň úhel určující velikost oblouku, na němž se lano dotýká klády. Celkovou sílu, kterou tlačí lano na kládu označme
. Její velikost lze odvodit např. ze silového rovnoběžníku (
je součtem dvou stejně velkých sil
svírajících úhel
). V tomto rovnoběžníku platí
a pokud se velikost úhlu
limitně blíží k 0, pak
.
To už je jen jinak zapsaný výše uvedený vztah pro
, který jsme chtěli odvodit. Vztah pro
, na který se ptáš, lze odvodit obdobně, ale jak se ukazuje, je to krok navíc při řešení této úlohy.
----------------
Takovéto úlohy máte na gymnáziu v rámci výuky?
↑ medvidek:
Dík, už to chápu (aspoň doufám :) ). A není to v rámci výuky, spíš mě to jenom zajímalo.