Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer, mám jedne kratký dotaz k derivaci.
Mám funkci . Podle výsledků ze sbírky a pak po kontrole ve WA je derivace Intuitivně tomu myslím rozumím, ale proč tady nepoužiju pravidlo pro derivaci sloz. funkce, kde logaritmus je vnější funkce a absolutní hodnota vnitřní?Přibyla by mi tam tedy funkce signum.

↑ cryogenic:
Zdravím,
řekl bych, že na absolutní hodnotu nepohlížíme jako na elementární funkci, pro kterou bychom měli pravidlo pro derivaci. Je potřeba to rozepsat pro různá x a derivovat to zvlášť (podobně jako se řeší rovnice s absolutní hodnotou).
Například v nule absolutní hodnota derivaci ani nemá, což by se muselo použitím sign(x) ošetřit.
Ale v zásadě by to šlo přes funkci sign(x), vyjde to ve finále nastejno.
↑ teolog:
Děkuji, tohle byla taková dílčí část z jednoho příkladu na vyšetření spojitosti a vypočítání derivace. Podle příkládů, co jsem zatím spočítal, tak to asi nerozdělujeme. viz třeba příklad 3 zde. Jen zjištujeme, co se děje v bodech nespojitosti. To, co jsem napsal výše je jenom část z příkladu 15.VI zde
↑ cryogenic:
děkuji, to dává smysl. Chybějící signum jsem ještě k úvaze nad vzorcem derivování ↑ "překontrolovala": představou chování funkce (že musí klesat, potom růst, tedy derivace má mít odlišné znaménko), ale to je zabezpečeno 1/x. Nějak jsem nedouvažovala zřejmě.
Stránky: 1