Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vespolek
Mám vyšetřit průběh funkce f(x) =
ln(x)
mám D(f), H(f), kovexnost, elementární vlastnosti, extrémy, graf... ale ztroskotal jsem se na asymptotách a tečnou v bodě T=[1,?]
Co se asymptot týče, měl bych řešit limity v bodě 0 (zprava) a v + nekonečnu. Asi. Zeptal jsem se Googlu, ale nenašel jsem žádné vysvětlení, které by pochopila Lama. Stejně tak postup pro heldání Tečny.....
díky za každou radu
Zdeněk
Zdravím,
např. v tomto materiálu je hodně podrobně vyřešených příkladů s úvodním teoretickým komentářem, zde jsou videa. Také tlačítko Hledat.
Zkus to potom, prosím, konkretizovat co z toho Tvá Lama pochopila a co pořád zůstalo problémem. Děkuji.
↑ jelena:
díky za návody - video pomoho a rovnici tečny mám. hledání jsem zkoušel, ale právě aplikování výsledků hledání nevedou ke kýženému cíli.
Asymptoty mi zůstávají záhadnou. podle toho, co jsem zatím pochopil, bych se měl poohlídnout po asymptotě bez směrnice v bodě 0. Zkusím tedy výpočet limity v bodě 0 (zprava) a vyjde mi 0. Tedy Asymptota bez směrnice v tomto bodě není.Pokračuji v hledání téhož objektu v bodě
. Počítám tedy limitu v nekonečnu a vychází mi nekonečno. Tedy měla by existovat asymptota bez směrnice. Ale jaká bude její rovnice, když výpočtem limity mi vyšla hodnota koeficientu k rovna nekonečnu?
Hledám tedy v bodě 0 tečnu se směrnicí (ikdyž z grafu fce bych "hádal" že by asymptotou mohla být osa y). Hledám tedy limitu f(x)/x a vychází mi 0. Tedy že by asymptota měla rovnici y=0, což je podle mě rovnice osy x. A tak nějak jsm předpokládal, že právě osy a jejich rovnoběžky jsou asymptotami bez směrnice, avšak v předchozím odstavci jsem dospěl k tomu, že v bodě 0 asymptota bez směrnice není.
A to mi uniká. V Bodě nula není asymptota bez směrnice, ale vzápětí mi tam asymptota bez směrnice vyjde. A v nekonečnu je asymptota se směrnicí, ale s koeficentem nekonnečno.
díky, Z
↑ zdenek_s:
Dobrý den,
vyjde-li limita koeficientu k při
, pak v funkce nemá v
asymptotu se směrnicí.
Vyjde-li koeficient k konečný a vyjde-li
, pak rovněž nemá v
asymptotu.
Čili podmínkou existence asymptoty se směrnici jsou vlastní limity pro určení k i q. Je-li k nevlastní,
už není nutno zkoušet počítat q.
Asymptotu se směrnicí nemůžete hledat v bodě 0, tato může být jen pro
.
V bodě x = a (tedy i x = 0) by mohla být vertikální asymptota, pokud
a to i některá z
jednostranných limit
, což v daném příkladě není. Takže funkce nemá ani asymptotu
rovnoběžnou s osou y.
↑ Jj:
děkuji. Tedy pak v bodě 0 hledám něco, co neexistuje (asymptota se směrnicí tam být nemůže a bez směrnice není). A v nekonečnu asymptota se směrnicí není, takže jedině bez směrnice (to ještě zkusím pořešit).
Asi může nastat případ, kdy funkce nemá asymptoty? pokud ano, nehledám náhodou v tomto konkrétním případě něco, co neexistuje?
↑ zdenek_s:
Ano, samozřejmě - funkce bez asymptot je naprosto běžná, v tomto případě skutečně hledáte něco, co
co neexistuje (ovšem neexistenci obvykle zjistíte tak, že hledáte).