Hej to som skusal a vyslo mi
ale je to spravne vobec? Preco napriklad nemozno substituovat cely menovatel???? vdaka ↑ Arabela:↑ Arabela:
↑ Peto661:
áno, ten výsledok je správny. Podstatou substitúcie je to, že dokážeš všetky výskyty starej premennej nahradiť výskytmi novej premennej... Je neprípustné, aby po substitúcii a vo výraze vyskytla popri novej aj stará premenná...
A preco to nemozem riesit napriklad metodou per partes? Ze si ten zlomok rozlozim na dva zlomky
? Existuje nejake univerzalne pravidlo kedy pouzit metodu per partes a kedy substituciu? Dakujem fakt ste mi pomohli ↑ Raubbbyy:
↑ Peto661:
použitie integračných metód je tak trochu "umenie". Nie je to mechanická záležitosť, ako napríklad derivovanie. Sú isté indikácie, ktoré použitie niektorej metódy apriori vylúčia, resp. "dajú šancu" použitiu tej alebo onej metódy. Ako píše kolega Raubbbyy, je to hlavne vecou predošlých skúseností z prepočítania veľkého množstva príkladov. Ako povedal kedysi Euklides jednému kráľovi, ktorý sa chcel rýchlo naučiť geometriu: "Neexistuje kráľovská cesta ku geometrii." A žiaľ, ani k ovládnutiu integračných metód "kráľovská cesta" nevedie...
↑ Peto661: ak to potrebujes vediet na nejaku skusku tak by to nemal byt taky problem pretoze vo vacsine pripadov vam daju napovedu ci pouzit substituciu ci per partes a co zobrat za u,v atd zalezi od profaka ale kedze ste len zacali s integralmi tak by vam to tam mal dat