Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný večer,
potřebuji vyřešit nějaký zajímavý příklad do analytické geometrie a mě velice zaujaly barycentrické souřadnice. Bohužel jsme ve škole řešili jen jeden typ příkladu (bez využití hmotností bodů), tak bych vás chtěla poprosit o nastínění, jak na to :)
Zaujal mě tento úkol:
Který významný bod trojúhelníka ABC je těžištěm trojice jeho vrcholů o hmotnostech
při obvyklém značení vnitřních úhlů?
Za jakoukoli radu nebo postrčení správným směrem budu vděčná :)
Ahoj ↑ Ahedbav:,
Ide o stred opisanej kruznice trojuholniku ABC.
Je viacej metod, napr tato veta :
Barycentricka suradnice bodov ABC urcujuce bod M su ( obsah BMC, obsah AMC, obsah BMA).
Iste najdes na webe nieco o barycentrickych suradniciach.
Na zaciatok pozri napr sem
http://en.wikipedia.org/wiki/Barycentri … ate_system
a aj odkazy su zaujimave...
↑ vanok:
Díky, no ať to zkouším jak chci, nevychází mi nic rozumnýho :) Já se ale nevzdám. Materiály nějaký mám a ten anglický mi nepomůže, i když čísla poznám, tak zbytku nerozumím.
Ještě dotaz na to ( obsah BMC, obsah AMC, obsah BMB): opravdu je ta třetí souřadnice BMB? Protože to mi přijde dost divný.
To bol preklep. Opravil som to.
Inac ak napr. a, b, c su barycentricke suradnice nejakeho bodu, tak aj ka,kb, kc pre nenulove k, su tiez jeho suradnice.
Zial po Cz a ani Sk nepoznam materialy na tu temu. Mozno existuju nejake skripta. Àle skus prekladac na Google ci Yahoo ( ak vobec existuje) ja osobne fungujem v prvom jazyku : fr.