Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2014 20:35 — Editoval Mirgeee (13. 01. 2014 21:51)

Mirgeee
Reputace:   

Lingebra - příčka

Ahoj, prosím o pomoc s touto úlohou:

Nalezněte parametrické rovnice příčky variet W1 a W2, která je podprostorem prostoru R3.

W1: x + y - z = 0 , 2x - y = 2
W2: afinní obal [(1,1,1), (1,2,3)]

Mělo by vyjít, že neexistuje, ale já jsem si myslel, že jsem ji našel ([(1,2,3)]_%alpha). Můžete mi prosím vysvětlit, proč neexistuje?

Postupoval jsem tak, že jsem se snažil zjistit souřadnice vektoru zaměření (jak vím, kolik by těch vektorů mělo být?), dát ho do rovnosti s první a druhou varietou a zjistit nějaké podmínky na ty neznámé tak, že vynuluji pravou stranu... Když se mi to podaří, jak vím, že jsou splněny i ty rovnosti, ve kterých jsem pravou stranu nevynuloval? Hádám, že rovnosti s tou nenulovou pravou stranu mi  jenom dávají omezující parametry na ty podmínky, protože se levá strana nesmí rovnat nule...

A pokud mi vychází nekonečně mnoho řešení, nestačí jedno partikulární? Není to tak, že pokud hledám vektor posunutí, tak ano, pokud hledám zaměření, tak ne?

Zápatí