Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, neviete mi niekto vypočítať tieto dva príklady? babrem sa snimi už celý deň a neviem prísť nato kde robím chybu, vždy mi vychádza nejaký blud , neviem či sú tam zle výsledky alebo čo, budem Vám veľmi vďačný za pomoc. Vďaka vopred :)

↑ crank139:
Tak sem dej tvůj postup a podíváme se
dík moc už viem kde bol problém ale hneď sa mi naskytol ďalší, neviem prečo mám s tými výrazmi také problémy, lebo iné časti matiky mi idú v pohode, a tu je ten spominaný problém, najdete mi chybu? a dúfam že nevadí že to posielam takouto formou dik
vysledok má byť x-y lomeno x

↑ crank139:
Ve druhém řádku nemá být:
ale má být:
pak po vytýkaní a úpravě vyjde požadovaný výsledek.

↑ crank139:
rozlož druhý a třetí jmenovatel na součin.

↑ crank139:
ab+a-2b-2=a(b+1)-2(b+1)=(b+1)(a-2) ten máš pro inspiraci a druhý sám

↑ crank139:
musíš najít ten nejmenší
1) opíšeš ten první a pak se díváš na další a připíšeš tam výraz jedině když tam není. V našem případě je vlastně první jmenovatel zároveň tím nejmenším společným
Pro kontrolu:

↑ crank139:
první chyba je 
mínus jednička je jen u toho zlomku

↑ crank139:
vždyť jsem ti to napsal
a pokračuješ
jmenovatel upravit, pak zjednodušit na jeden zlomek a teprve potom přičíst b na druhou
Máš to dobře, čitatel nech ve tvaru a(b-a), určitě to bude mít svůj účel. Teď uprav další závorku, vynásob ji se zlomkem, cos teď vypočítal a až poté ten součin odečti od b^2.