Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Kalgys:
Dobrý den,
první nápad: Asociativita sčítání pro n=3 je axiomem vektorového prostoru, tedy pro n=3 to platí. Pak už stačí si jen představit, že součet n vektorů jde rozdělit na dva dílčí součty, každý takový součet lze pokládat za jeden vektor. Takže součet n vektorů s n+1 vektorem jde vlastně zapsat jako součet tří vektorů...
↑ Formol:
Ano o tom jsem také uvažoval, ale nejsem si jistý co důkazem v LNA ještě je a co už důkazem není, také jak to nějak pěkně formálně zapsat, občas mě mrzí, že nejsou všechny důkazy jako na matematické olympiádě/diskrétní matematice
↑ Kalgys:
No, důkazy v algebře jsou někdy tak "očividné", že to skutečně působí dojmem, že nejde o důkaz (a naopak, někdy působí jako dobrý nápad i to, co důkazem není).
Pokud chceš formálně rozepistovat, můžeš si zavést např.:
No a pak jen zkusíš rozepisováním xA a xB a přičtením x_n+1 zleva i zprava ukázat, že pokud je asociativita splněna pro n, může ti xB resp. xA "sežrat" x_n+1, protože momentálně je ve hře jen tolik vektorů, pro které je asociativita splněna.

Ahoj,
nejsem si jistý, jestli tu větu dobře čtu, ale nemá se to dokazovat indukcí podle l? n je na začátku pevně dané, zvolené.
↑ Kalgys:
Ahoj.
Označme zde symbolem
výrok
.
Výrok
závisí na dvou přirozených proměných, takže indukční kroky by měly být dva, jeden v proměnné
a druhý v proměnné
, tedy jakási "dvojrozměrná indukce".
↑ Rumburak:
Ano ano o tom nepochybuji, ale mám problémy s nasazením indukčního předpokladu