Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mám tu na pondělí několik příkladů z posloupností prosím pokuste se mi je nějak vypočítat - píšu z toho v pondeli pisemku a jsem nahranej :(
1) v aritmetické posl. je dáno
2) v geometrické posl je dáno
- omluvte úpravu :(
1) v aritmetické posloupnosti je dáno :
A8= 10
A21= 23
Určete S32
2) v geometrické posloupnosti je dáno :
A1=-1
q= 2
Určete A10 a S5
Všem děkuju a sorry za tu upravu :(
↑ VE3V1:
Ahoj .),
nahraný, jak píšeš opravdu asi jsi, protože ses na látku ani nepodíval. U té geometrické posloupnosti, když znáš první člen a kvocient, tak už jen dosadíš do vzorce pro n-tý člen a dostaneš desátý člen, součet je také jen dosazení do vzorce.
U té aritmetické posloupnosti ti stačí použít znovu vzorec pro n-tý člen, dostaneš soustavu dvou rovnic o dvou neznámých (a_1; d), vyřešíš a znovu už máš jen dosazování.
↑ VE3V1:
Doporučuji ti projít:
Posloupnost n wikipedii - dole odkaz na arit. a geom. posloupn ;)
Ta jednička je akorát na vzorec
Takže
Vyřešíš soustavu rovnic s proměnnými , čímž získáš předpis posloupnosti a pak už jen využiješ vzorec pro součet prvních n členů aritmetické posloupnosti
.
↑ VE3V1:
Pozri, , z toho po dosadení
, a teda
. Súčet prvých n členov sa počíta podľa vzorca
, teda potrebujeme poznať členy
a
. Ale
a
. Potom po dosadení
.
Podobne sa to robí s geometrickou postupnosťou, len tie vzťahy sú trochu iné :))
↑ VE3V1:
A v geometrickej využiješ vzorce a
, inak riešenie je v podstate rovnaké :)
Ahojky prosím Vás nepomohl by mi někdo s těma to slovníma úkolama na úrokování střádání a umořovaní dluhů??Nějak mi to pořad nevychazí Děkuji moc
1.) Ve městě je 30 000 obyvatel. Před 30 roky jich bylo 20 000. Za kolik roků vzroste počet
obyvatel v tomto městě na 50 000, počítá - li se s průměrným přírůstkem počtu
obyvatelstva jako v předchozích letech ?
2.) Zemědělské družstvo si vypůjčilo 1 000 000 Kč. Bude splácet ročně po 100 000 Kč. První
splátku zaplatí po roce. Jak dlouho bude dluh splácet a jak velká bude poslední splátka,
je-li úrokování 2,75 % ?
3.) V lese bylo odhadnuto 4 000 m3 dřeva. Jaké množství dřeva bude v lese za 3 roky, jestliže se počítá s ročním přírůstkem 2,2 % a během každého roku se porazí a odveze 200 m3 dřeva?
Návod: Počítejte množství dřeva, které v lese zbude ke konci prvního, druhého a třetího
roku.
↑ Kikča15:
1. Najprv treba určiť prírastok z minulých období. Na takého výpočty (úrokovanie, prírastky obyvateľstva) sa používa známy, neznámy vzťah:
Koeficient p vyjadruje relatívny prírastok. Teda percento/100. Napríklad 25% odpovedá prírastku p = 0,25. p_0 vyjadruje počiatočný stav (obyvateľstva, vkladu na účte) a p_n vyjadruje kvantitu po n - rokoch. Zo zadania vieš, že počiatočný stav bol 20.000 ľudí, konečný stav po 30 rokoch bol 30.000 ľudí. Dosadím a vypočítam relatívnu zmenu:
Teraz vieš prírastok a chceš vypočítať počet rokov n, teda opäť dosadím do rovnakého vzorca:
čo je približne po 37 rokoch.
Ostatné príklady sa počítajú podobnými metódami. Skús si to.
ahojky prosim nepomohl by si mi s tim to jeste me to nejde ¨prosim podle vzorecku Dn=alfa/r na n-tou * r na n-tou - 1 / r-1 děkuji moc
Zemědělské družstvo si vypůjčilo 1 000 000 Kč. Bude splácet ročně po 100 000 Kč. První
splátku zaplatí po roce. Jak dlouho bude dluh splácet a jak velká bude poslední splátka,
je-li úrokování 2,75 % ?
↑ Kikča15:
Př. 3)
Označme: a - počáteční stav dřeva (4000 m^3)
b - roční těžba (200 m^3)
p - roční přírůstek (2,2 %)
q - kvocient řady q=1+p/100
Po první roce bude dřeva:
a_1= aq-b
Po druhém roce
a_2= a_1q - b = (aq-b)q-b = aq^2- b(q+1)
Po třetím roce
a_3 = a_2q - b = aq^3 - bq^2 - bq - b = aq^3 - b(q^2 + q + 1)
Na konci třetího roku tedy bude dřeva:
pokud za
q dosadíme q = 1,022
a = 4000
b = 200
pak
Konečný stav dřeva po 3 letech bude přibližně 3657 m^3
Obecně po n letech by vzorec šel upravit na:
↑ Kikča15:
Př. 2
Pokud označím
a - výpůjčku (1000000)
b - roční splátku (100000)
n - počet let splácení
p - procento úroku (2,75%)
q - kvocient (q = 1+p/100)
Pak podle předcházejícího příspěvku platí: pokud toto trochu upravíme potom dojdeme:
Po dosazení za a,b,q dojdeme k výsledku:
Splácet budeme přibližně 11 let a 10 měsíců
Teď dopočteme poslední splátku n bude 11 let a ješte nám něco zbyde (ta poslední splátka)
pro n=11
Poslední splátka tedy bude 83 280 Kč