Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, môžete mi niekto prosím vysvetliť, podla čoho určujeme hranice sumy pri rekurentných rovniciach?
Určiť substitúciu viem, aj ďalej to počítať, akurát v sume nechápem podla čoho sa odhadujú jej hranice.
Mám tu 4 vypočítané príklady na ukážku.
Ďakujem pekne
↑ Zlatohlavok:
Ahoj. Populárně řečeno:
Symbol pro celá čísla splňující je zkrácený zápis součtu .
Dále klademe a .
Sumační proměnnou můžeme označit i jinak než , pokud by nedocházelo k nějaké významové kolisi . Takže například
a pod.
Ďakujem za odpoveď, no z tohoto to nevime napasovať na moje príklady :(
Môžeš mi to prosím nejako polopate, najlepšie na tých príkladoch čo som uviedol, nech to z toho pochopím?
Napríklad v tom prvom príklade čo som uviedol, dostaneme sa do tohoto bodu
prečo potom začíname sumu počítať od 0 po práve n-1 ? Kde z tej rovnice vyčítam, že sa ide práve od 0 a práve po n-1?
Ďakujem pekne.
Koukni se hned na ten v pořadí první příklad , kde je to v kroku 3 vysvětleno názorně, ovšem ne zcela správně pokud jde o použití proměnných.
Vychází se z rovnice
(0)
platné pro libovolné , která je odvozena v předchozím kroku.
Další postup vysvětlím ještě poněkud jinak. Rovnici (0) přepišme do tvaru
(1, n) .
Důležitým kokem při řešení takovýchto difernečních rovnic bývá vyjádřit pro libovolné rozdíl .
Ten ale můžeme zapsat jako
(2) .
Označíme-li levou stranu v (1, n) symbolem , pak součet v (2) můžeme psát ve tvaru
, tedy .
Dosadíme-li ještě za pravou stranu z (1, n), máme celkem
.
Vytknout před tu finální sumu 1/3 jistě nebude problém.
No dobre dajme tomu, teda keď mám nalavo yn+1 = yn + .... , tak prehodím yn na lavú stranu a keď mám tento tvat, tak suma ide od 0 po k-1, dá sa to takto zovšeobecniť?
Lenže keď sa tak dívam na posledný príklad čo som uviedol, tak tam sachujú s dolnou hranicou, raz je tam od 1 , pootm zase od 0 , potom zas nakonci kde už dosádza 1/3 je znova j=1. Pritom by to mal byť tento istý tvar yn+1 = yn + .... , teda mala by ísť suma od 0.
2. príklad, ktorý som pridal. Nemôže ísť suma aj po napr n+1? Či to je v týchto úlohách obmedzené na max po "n"?
Ďakujem
↑ Zlatohlavok:
U sumy je možno provádět substituci v sumačním indexu (tj. v sumační proměnné):
(substituce )
a ve výsledku mohu index nahradit znovu indexm , jehož rozsah ale bude teď jiný než u "původního" .
Sumační index má platnost pouze v rámci té které konkretní sumy.
Pokud někdy nebudeš mít jistotu, zda je suma oindexována správně, tak si zkus vypsat její první a poslední člen,
případně i několi členů dalších.
K poslednímu dotazu, pokud jem ho právně pochopil:
To "n" je proměnná probíhající celou číselnou množinu { 0, 1, 2, ... } a rovněž číslo n+1 patří do této množiny.
Platí-li pro libovolné takové n např. výrok
V(n) ,
potom platí také výrok
V(n+1)
atd .