Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny matematiky, chtěl bych někoho z vás poprosit, jestli by se obětoval a podíval se prosím na tento příklad z analytické geometrie:
K elipse dané rovnicí veďte tečny tak, aby byly kolmé k přímce .
Příklad jsem už vypočítal, ale nemám k němu řešení a potřeboval bych si ověřit, jestli jsem neudělal chybu.
Vyšlo mi
Předem mockrát děkuji za veškerou pomoc!!
↑ Captainmorgan:
Ahoj,
víš, jak se pozná, že jsou dvě přímky na sebe navzájem kolmé?
↑ Captainmorgan:
chybu jsi určitě udělal, protože přímky kolmé k musí mít tvar . A to ty tvé tečny nemají
Nojo máte pravdu, mám to celý zvláštní.
Tady je moje řešení, u té tečny jsem zapomněl na c a dosazoval jsem bez něj. Poradíte mi prosím, co opravit? Pokud možno trošku polopaticky. Díky
↑ Captainmorgan:
To, že si zabudol na "c", je dosť kľúčová vec. Vzal si totiž priamky so správnou smernicou, ale prechádzajúce počiatkom súradnicovej sústavy, ktoré, ako sa aj ukázalo po dosadení, boli sečnicami danej elipsy (a Ty si vypočítal priesečníky elipsy s týmito priamkami prechádzajúcimi počiatkom.
Hľadaj dotyčnice v tvare 3x-2y+c=0.
Dosaď do rovnice elipsy. Uprav. Dostaneš kvadratickú rovnicu pre neznámu c. Aplikuj poznatok, že spoločný bod má byť práve jeden (D=0)...
Mockrát díky všem za vysvětlení, konečně už jsem se dobral k správnému výsledku.
Mějte se fajn!!