Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poprosil bych o radu jak řešit toto zadání:Na stěnu vlakového nádraží se má namontovat 10 automatů na prodej cestovních lístků.Tři z nich jsou určeny na prodej lístků do zahraničí.Má se vypočítat ppst,že právě tyto automaty budou namontovány vedle sebe.Děkuji moc.
↑ nanny1:Děkuji,takže ve jmenovateli bude kombinační číslo 10 nad 3.(počet všech možných jevů).Bude to tak? Nebo 8!=8*7*6*5*4*3*2*1 ??
To, kolika způsoby je možné uspořádat tři automaty mezi zbývajících 7, by měla být stejná úloha jako kolik trojic z deseti můžeme vybrat. Zkus si to nakreslit pro menší počet, třeba tři automaty z pěti. Tři automaty z pěti se dají uspořádat 10 různými způsoby a vidíš, že je to i výsledek kombinačního čísla 5 nad 3.
Edit: Teď je ale otázka, jestli je to myšleno tak, že nezáleží na pořadí uspořádání těch tří automatů, jenom na tom, že to jsou právě ty tři požadované automaty (všechny se stejnou vlastností), jak jsem to pochopila, tj. jsou dvě možnosti - buď to je požadovaný automat, nebo není. Potom je podle mě řešení (8/10 nad 3). Jestli ale budeme uvažovat, že je každý automat z obou skupin jiný, pak se to bude samozřejmě počítat jinak, ale spíš se přikláním k 1. variantě.
Ahoj ↑ RC:, jestli záleží i na pořadí v jednotlivých množinách, jako je v příkladu z odkazu, potom je výpočet, jak píšeš. Brala jsem to jako že v každé z obou množin jsou automaty totožné, což tak nejspíš myšleno nebylo. Díky za reakci. :)