Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, počítám si příklady k přijímačkám na VŠ a na tomhle jsem se zasekl. Nenapadá mě žádné řešení. Prosím o nějaké nakopnutí :)
"Cesta trolejbusem z počáteční otočné stanice do druhé otočné stanice (tedy podél celé jeho trasy) trvá 28 minut. Kolik trolejbusů potká cestující jedoucí po celé trase, jestliže trolejbusy vyjíždí z obou koncových stanic vždy současně a vždy po sedmi minutách? Kolik je na té trolejbusové lince nasazeno trolejbusů celkem, tedy v obou směrech?"
↑ jelinekgreen: Ahoj, skúsil som to previesť na "grafiku".. :-)

↑ pietro: Takže vychází 7 střetnutí a 8 busů. Už jsem se k tomu dopracoval i početně. Akorát se mi nelíbí konec vzorce, kde mám natvrdo -1 a odůvodnění jenom to, že v konečné stanici se s nikým nepotká. Připadá mi to moc jako vzorec na míru.

↑ jelinekgreen:
Dobrý den. Mohu se zeptat proč 7? Mně vychází 8 střetnutí.
EDIT: Ne, tak ne, nezaregistroval jsem, že už nejede zpátky.

↑ KennyMcCormick:
Teď jsem si to zkoušel modelovat a:
Kdyby jsem počítal, že v čase 0 při výjezdu se setkávám s T (trolejbusem) který končí cestu po 28 min, tak těch střetnutí jsem napočítal 9.
Jelikož je napsáno, že
z počáteční otočné stanice do druhé otočné stanice (tedy podél celé jeho trasy)
a otázka je počet střetnutí na celé trase, tak už dál počet střetnutí nepočítám. Počet T je tudíž o 1 více, jelikož se musím potkat se všemi kromě sebe. 9+1=10
Pokud bych nepočítal tu první možnost, tudíž i tu poslední, pak by bylo 7 setkání s T a 7+1=8 trolejbusů.
Pokud bych měl vytvořit vzorec, tak 28:7=4 trolejbusy každým směrem x2 a nemohu se potkat jen sám se sebou, proto mínus jedna.
No jasně, nevšiml jsem si, že už nejede nazpátek. A přitom je to tam napsané...

Jasně , děkuju :) Nakonec stejně pan profesor říkal, že tenhle je příliš zdlouhavej a patří k těm obtížnějším, takže na přijímačkách tohodle typu úlohy nebudou. No ale, stejně jsem si na něj musel přijít, když už v těch skriptech je :D