Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ crank139:
Chtělo by to sem lépe napsat, ale co vidím, tak první v tom prvním čitateli nevidím, co je mezi druhou a třetí závorkou - mělo by být mínus a v třetím čitateli mínus b na druhou

↑ crank139:
Vytknutí
z prvního a třetího členu a
z druhého a čtvrtého členu

↑ crank139:
Krátit můžeš pouze pokud se jedná o součin. V čitateli není součin, ale rozdíl.
mám ešte jeden problém s ktorým si neviem rady a to:
prečo (červené elipsy v strede) je to rozložené na obr. týmto štýlom a nie: (a+1)*(a+1)+(a-1)*(a-1)
a tie modré elipsy prečo stoho rovno nieje urobený spoločný menovateľ ale sa to najprv rozloží takto ako je na obrázku?
často mám stoho dilemu a často to rozložím zlým spôsobom, podľa čoho by som sa mal riadiť aby som si zvolil tú správnu cestu? vďaka
Mažu, špatně jsem četla... rozkládá se to podle toho, jak se celkový příklad vyvíjí. Většinou platí, že jmenovatel se nechává v součinovém tvaru a čitatel se rozkládá...
Společný jmenovatel a z čeho? Ty bys to napsal
, viď? ... a to by ses dostal do zbytečných výpočtů, když výraz
už obsahuje výraz
, je zbytečné ho "vláčet" dvakrát s sebou. To máš stejné jako kdybys měl ve jmenovateli 2 a 4. Také bys jako společný jmenovatel použil 4 a ne osmičku.
Protože je trojka v obou členech, vytkla se i trojka. Původně mám 
Když z nich jednu odmocninu vytknu, kolik mi jich zbyde?
Když jsou ve jmenovateli odmocniny, nahrává to k tomu, že se zlomek usměrní. Ale ne vždy je to pravidlem. Někdy k tomu usměrnění napomůže třeba součet zlomků nebo se naskýtá vytknutí odmocniny a následné krácení, tak se od usměrnění opouští. Někdy začneš příklad párkrát za sebou znovu od začátku, než si uvědomíš nejlepší řešení.

↑ crank139:
- použijeme vzorec:
V tomto případě je:
tedy:
a celý výraz tak bude: