Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, nemám dotaz na žádný konkrétní příklad a už vůbec ne ze školy. Ale něco mě už delší dobu trápí a jenom ve své hlavě se s tím neumím vypořádat. Mluví se o rozpínání Vesmíru. A představit si to jako přímku, resp zvětšující se úsečku, zkrátka jednorozměrně není problém. Ale nějak si pořád nedovedu představit rozpínání všemi směry. Resp. pokud si to představím jako soustředné povrchy koulí se shodným středem, pak ano. Ale to mi zas nesedí rychlost, protože ta roste se vzdáleností od středu. A ve všech těch dokumentech, co jsem viděl, bylo jasně řečeno, že to není tak, že by se Vesmír rozpínal z jednoho středu. Ale že se rozpíná všemi směry. Tudíž rychlost rozpínání by měla být nezávislá na souřadnicích.
Poradí mi někdo, jak si to mám představit? Nebo nějaký dokument na shlédnutí, kde je to dobře vysvětleno. Nebo něco k přečtení, ale asi bych to potřeboval trochu názorně, graficky. Hlavička mi to nějak nemaluje :D
Moc děkuju za každou radu :)
Představ si to jako jednotlivé galaxie stojicí na místě a mezi nimi prostor, který se rozpíná.
http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_expansion_of_space

↑ KennyMcCormick: To jako ještě zvládám hele. Dokonce chápu, že i částice mají tendenci se od sebe vzdalovat, ale že tomu brání elektromagnetická síla atd... A tím pádem se samotná hmota (třeba já) nezvětšujeme, ale galaxie se od sebe vzdalují. Já mám problém s něčím docela jiným. S představou toho rozpínání se prostotu izotropně. Pokud se mi to ještě pokusíš objasnit, klidně vypusť veškerou hadronovou hmotu. Já si prostě neumím představit geometrii (resp. její změnu) rozpínání. Když se vrátím k mé představě o koulích, tak to chápu tak, že střed těch koulí a = střed rozpínání se nachází všude ve Vesmíru (dejme tomu s přihlédnutím průměrného rozmístění na úrovni
světelných let.
Pokud bych to třeba zjednodušil na jednorozměrný prostor a středy/počátky rozpínání by byly dva (úsečka ohraničená dvěma body), pak galaxie nacházející se na přímce, mimo úsečku ale se od sebe vzdalují, ale galaxie na této úsečce se k sobě naopak přibližují. A tenhle (nejspíš jen zdánlivý) rozpor je ještě problematičtější pro klasickou (samozřejmě jen přibližně) eukleidovskou geometrii prostoru.
Nejspíš si to celý představuju jen špatně, ale právě proto bych byl šťastnej za nějaké názorné vysvětlení. :)
A představit si to jako přímku, resp zvětšující se úsečku, zkrátka jednorozměrně není problém.
Pokud bych to třeba zjednodušil na jednorozměrný prostor a středy/počátky rozpínání by byly dva (úsečka ohraničená dvěma body), pak galaxie nacházející se na přímce, mimo úsečku ale se od sebe vzdalují, ale galaxie na této úsečce se k sobě naopak přibližují. A tenhle (nejspíš jen zdánlivý) rozpor je ještě problematičtější pro klasickou (samozřejmě jen přibližně) eukleidovskou geometrii prostoru.
Možná, že rozpínání prostoru nejde přirovnat k rozpínání nějakého tělesa v prostoru, když se ten prostor nerozpíná celý. Když si představíš jenom rozpínající se prostor mezi všemi galaxiemi, tak se všechno vzdaluje od všeho. Ale chápu to dost intuitivně, takže to nemusí být pravda :)
Povrch nafukujícího balónku je správná analogie, protože se rovnoměrně rozpíná celý (dvourozměrný) prostor. Ať tam je nakresleného cokoliv, tak se všechno rovnoměrně vzdaluje.

↑ stereo-total-music:
Dobře, děkuju všem :)