Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tady najdeš důkaz matematickou indukcí.
A zde to máš "po vašem" ;)
I na fóru už je věta dokázána: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=21808
↑ gadgetka:
Dokazovat binomicku vetu Taylorovym polynomom by bolo trochu nestastne (ale samozrejme sa to da), lebo sa tam vyuziva pojem derivacie (minimalne polynomov) a derivacia
sa casto prvykrat vypocita pomocou binomickej vety a to by potom bolo tocenie sa v kruhoch. Ale da sa to obist a vyrobit teda korektny dokaz.
Ale binomicka veta sa da velmi prirodzene dokazat kombinatoricky (a je to omnoho jednoduchsie ako indukciou).
a ked sa to poroznasobuje, tak su tam cleny
,
,
atd.
samozrejme sa daju prepisat takto:
pre 
a staci uvazit, ze kolko krat tam taky clen bude - no predsa musi byt tolko krat ako je sposobov vybratia
zatvoriek zo vsetkych
zatvoriek - a tie poskytnu a-cko a zvysne poskytnu b-cko - a to je
Ano, je nedokončený. Došlo mi až později, že nešlo o "výklad učiva", ale o příklady k procvičení. Ale v těch dalších máš snad úplné... :)
Brano, děkuji za vysvětlení. V této problematice jsem byla dobrá už před mnoha a mnoha lety a nemám potřebu to zpátky umět, tak se v tom již neorientuji. Jen jsem na netu našla nějaký zobecněný tvar binomické věty, který byl v tématu Taylorův polynom, tak mě napadlo, zda to nejde touto cestou... ;)