Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohla bych vás poprosit o radu jak počítat tento příklad?
V E4 jsou dány mimoběžky a = {P [3, 0, 0, -1]; v= (2, 0, -1, 1)} a b = {Q [2, -2, 1, 7]; u= (0, 4, -2, -3)}. Určete průsečíky A, B kolmé příčky s oběma mimoběžkami a vzdálenost mimoběžek a, b.
Že to jsou mimoběžky jsem ověřila a pak si nevím rady dál... Pokud bych měla bod, nebo směr tak to zvládnu, ale takhle nevím... Udělala jsem si dva vektory, které jsou kolmé k u a v zároveň = (1,0,0,2) (0,1,2,0) a tak nějak si myslím, že bych měla udělat nadrovinu do dimenze 4, abych měla totálně kolmý podprostor a protínala jsem přímku v bodě, takže mi chybí ještě jeden vektor, ale nejsem si jistá, jak ho vyjádřit. Děkuju!
↑ lucka_o:
Ahoj.
Bude
,
, kde
jsou neznámé, odtud
.
Vektor
má být kolmý ke každému z vektorů
, takže
(levá strana je zde skalární součin vektorů), což dává soustavu rovnic pro neznámé
.
Ahoj ↑ lucka_o:,
Pomoc: Ortogonalny vektorovy associovany priestor.
Tu staci vyuzit, ze 2 ortogonalne vektory maju ich skalarny sucin nulovy.
Cize treba urcit vsetki vektory w take, ze (w|u)=(w|v)=0. ( tu ide o lin. system 2ch rovnic zo 4 neznamymi)
Mala poznamka:
Pozor tvoj vektor (1,0,0,2) nevyhovuje.
↑ Rumburak:
Pozdravujem, zasa skoro spolu piseme, zda sa mi ze sa aj doplnujeme.
Pekny den.
Stránky: 1