Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mám tu jeden vyriešený príklad na master theorem, ktorého riešnie sa mi nezdá správne, môžete to posúdiť?
Môžem si len tak odstrániť tú 4ku z menovatela pri logaritme? n/4) napísať ako n ?
Len tým, že to prehlásim, že to väčšie ?
To isté spravili aj v tomto príklade, kde by sa to nedalo vykrátiť, tak tú jedno 2ku z menovatela dali preč:
Ďakujem
No dobre, teda keď mám napr:
5 T (n/2) + 3^n
tak to je 3. prípad, teda ten istý čo hore.
5 * 3^(n/2) <= c* 3^n
Teda teraz si na lavej strane v exponente odmyslím /2
5 * 3^n <= c* 3^n
5 <= c
Ale c musí byť menšie ako 1, z toho vyplíva, že toto sa nedá riešiť pomocou MT?
Ďakujem
da sa to riesit cez MT, len potrebujes urobit kvalitnejsi odhad.
T.j. ten odhad co si spravil je spravny a spravne si usudil, ze na MT ti nestaci, ale to neznamena, ze sa neda urobit lepsi t.j. ze by sa MT nemala dat pouzit.
Mozes ist na to takto:
Ak chces tak to mozes robit aj tak, ze budes pocitat a chces aby ti vyslo, ze je to
.
A to je jedno či dám 3 ^(n/2) alebo (3^n) / 2^n ? Lebo po dosadení čísel za "n" mi to nesedí.
Veď to by sa malo vždy iba to "n" predebiť "b" , alebo sa mýlim?
Ďakujem
↑ Zlatohlavok:
prepac - samozrejme, ze to nie je jedno - uz som to opravil
Ešte predsa som našiel jedne podobný príklad. Ale tu keď sa odstráni 2-ka v log n/2, tak to bude predsa menšia hodnota a my hladáme väčšiu/rovnú <=
Teda je to počítané správne, alebo to je len náhoda, že to vyšlo?
Potom to upravíme odstánením 2ky z log
Z toho je výsledok
Otázka znie, je to korektné, keď sme odstránili 2ku? , čím sa defakto zremnšila hodnota lavej strany, môžeme to spraviť? Lebo v príkladoch v prvom príspevku odomňa sme naopak odstránením menovatela zvýšili hodnotu lavej strany.
Počítam to teda správne?
Ďakujem
↑ Zlatohlavok:
ale toto je predsa nieco ine - tam mas tu funkciu prinasobenu, tak si najprv skontroluj, ci si to dobre opisal
ak ano, tak mozes skusit urobit toto: mas
teraz to zlogaritmuj
a poloz - t.j.
- vypocitaj pomocou MT a skus sa zamysliet, ci z toho nieco nevyplyva pre typ
Už som to opravil, ma tam byť + , prepac.
Postup riesenia platí čo som napísal pod to.. Počítam to tam teda správne? Diky
↑ Zlatohlavok:
formalne povedane to nepocitas spravne presne kvoli tomu co pises
ale na druhu stranu - pre lubovolne male vies najst
take, ze
pre vsetky
v skutocnosti by si si to dost zjednodusil, keby si pouzil ten trik odtialto ↑ Brano:
totizto trivialne plati taketo tvrdenie:
vyrok: take, ze
je ekvivalentny s vyrokom
Takze ti vlastne staci pocitat co vo vsetkych prikladoch co si tu mal sa zredukuje na pocitanie limit, lebo ak existuje
potom
.
Cize teraz by to bolo: