Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, moc prosím, mohli byste mi poradit, jak řešit tenhle příklad? Měla jsem ho u zápočtu a měla jsem ho špatně.
Vypočítejte plošný integrál druhého druhu , kde S je část roviny r ležící v prvním oktantu a r: 2x+y+2z=6.
Normálový vektor je vidět z obecné rovnice roviny, jednotkový normálový vektor bude dělený třemi. Potom se to asi mělo řešit pomocí průmětu do roviny xy. Já jsem to řešila tak, že jsem si vyjádřila z pomocí x a y a za z jsem pak dosadila - v záchvatu bezradnosti, vím, že to takhle nejde. Ale pořád nemůžu přijít na to, jak je to správně. :(
Podla mna vsetko to co si slovne opisala je dobre - mozno si len zle vyjadrila , ale cele si to robila postupom ako krivkovy integral 1. druhu, cim si si to zbytocne urobila zlozitejsie.
Ked si to prepises poriadne ako k.i. cez formy
potom
teda
a uz iba spravne urcit hranice - napr.
ak som niekde neurobil numericku chybu.
↑ Brano: Děkuju za odpověď. V testu jsem to ještě roznásobila tím normálovým vektorem roviny.. Jestli to už dobře chápu, pokud dosadím za z, už se pohybuju jenom v trojúhelníku v rovině xy a normála k rovině r mě nemusí vůbec zajímat. Jenom bych se ještě ráda zeptala - možná je to jenom překlep - má nějaký význam to x/2 místo x ve druhém kroku?
normala ta musi zaujimat, len ked sa to prepise do foriem, tak uz je tam zaratana - totizto ja som pouzil:
co je vlastne aj dovod preco tam je to x/2
lebo ak tam dosadis t.j.
tak dostanes
ak to ale nepoznas ako sa to pocita cez formy, tak napis ako ste to mali definovane a mozeme to urobit aj tak.
pripadne pozri tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Surface_in … tor_fields
ci ste to nerobili nahodou tak.
↑ Brano: Ahoj, omlouvám se, že odpovídám až teď.. Našla jsem podobný řešený příklad, řešila jsem to tedy parametrizací x=u, y=v, z=3-u-(v/2), spočítala jsem tečné vektory k u a v křivce a jejich vektorový součin: . Potom jsem počítala integrál ve tvaru
. Snad už je to takhle dobře..