Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
čeká mě dnes zkouška ze statistiky a nějak si nemůžu poradit s touto úlohou:
Podrobně popište postup, který byste použili pro ověření hypotézy, že algoritmus QuickSort je rychlejší než algoritmus BucketSort pro setřídění sekvencí pevné délky náhodně generovaných z normálního rozdělení.
Předpokládám, že vůbec nejde o to, jaké to jsou algoritmy a co vlastně třídí. Řekl bych, že prostě N krát pustíme QuickSort a BucketSort na náhodná data a pak budeme podle získaných časů testovat, který je rychlejší.
Není mi moc jasné jakou náhodnou proměnnou bych tu měl testovat a s jakou hodnotou. Říkal jsem si, že bych měl náhodné proměnné
, které by byly buď 1 pokud i-tou sekvenci setřídil QS rychleji než BS, jinak 0. Takže bych vlastně předpokládal, že to je alternativní rozdělení s nějakou střední hodnotou p a průměr všech
bych pak t-testem testoval na to, jestli je větší než 1/2 oproti hypotéze že není. Ale jak se testuje hypotéza, že je něco větší? Zatím jsem vždycky testoval na rovnost a moc si s tím nevím rady.
Přistupuju k tomu vůbec dobře?
Ahoj,
Já myslím, že bude stačit dvouvýběrový t-test.
Budeš testovat dejme tomu mí1 >= mí2 tj.(mí1 - mí2 >= 0 ) a do výpočtu statistiky pro vzorec - (mí1 - mí2) dáš nulu. Vypočteš statistiku T a na základě kritického oboru, nulovou hypotézu zamítneš jestliže T > t(1-alfa)
pro nerovnost mí1 =< mí2 hypotézu zamítneš, jestliže T< t(alfa)
t(alfa) = - t(1-alfa)

Díky :)
Stránky: 1