Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Potřeboval bych pomoct s příkladem:
Najděte bod X' symetrický k bodu X podle přímky p:
X = [6, 2, -5], p: prochází body A = [4, 4, 0] a B = [1, -5, -6]
Proč nadrovinu když je to v prostoru nestačila by rovina?
směrový vektor přímky = normálový vektor roviny. Rovina prochází bodem X. Průsečík dané roviny a přímky je střed mezi body x a x'
Aha, takže ti příjde normální řešit úlohu typu "sestroj čtverec s uhlopříčkou 2"
Sestrojte dva podprostory A, B vzdálené 1, poté veďte podprostor oběma podprostory kolmý na podprostor určený danými podprostory. Nakonec sestrojte podprostorovou kružnici se středem v podprostoru A. Průsečík podprostorové kružnice a podprostoru kolmého na podprostor určený podprostory A a B je podprostor D který hledáme. Totéž zopakujte pro podprostor B a máte podprostor C. Podprostory A, B, C, D tvoří vrcholy podprostorového čtverce.
a tohle vsechno pises proc ? jen proto ze v 3 dimensionalnim prostoru je nadrovinou rovina a ja mu poradil jinak nez ty ?(ackoliv uplne stejne)
Fajn mohl jsem mu to spocitat rovnou, ale tak se to nikdy nenauci..
Asi uz jsem dnes nakej unavenej a nechapu tvoje myslenkovy pochody, promin.
Jen nechápu proč tahat nějakou vyšší terminologii to jednoznačně zadané a zažité terminologie. Nechtěl jsem tě urazit, jen mi příjde divné mluvit o rovině jako o nadrovině. To je to samé jako by jsi mluvil tak jak jsem ti předvedl já. Když to není nutné, tak proč to používat? Akorat to mate
↑ Baambaaamm:
Ahoj.
Stačí nalézt bod
takový, aby platilo
1) vektor
je kolmý k přímce
(tedy k vektoru
) ,
2) bod
leží na přímce
(tedy
pro vhodnou hodnotu