Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Rád by som vedel radu odborníkov :) čo by v tomto príklade zvolili do substitúcie.
Nie som si istý či by bolo lepšie zvoliť
alebo len
poprípade by mi pomohlo ak by som vedel ako by mala tá substitúcia vyzerať nech si to raz a navždy zapamätám pri takomto type príkladu.
Ďakujem, že sa zaoberáte aj takýmito maličkosťami ako je táto :)
substituční parametr (či jak to mám nazvat :D), můžeš si místo s, t, u zvolit jakékoli jiné oblíbené... ;)
V příkladu jsem použila tři substituce, až teď vyřešíš ten jednoduchý tabulkový integrál (s "u"), tak se budeš postupně vracet až k neznámé "x"...
↑ DrMattes:
Zdravím,
návrhů vhodné substituce může být více, je dobré si uvědomit samotný princip použití substituce - má co do činění s "opakem derivace složené funkce", pokud to zjednoduším. Tedy cílem je sestavit zadanou funkci jako složenou funkci nějaké jiné proměnné, kterou označuješ novým písmenem. Velmi pěkně to vysvětloval kolega Rumburak (i opakovaně).
Konkrétně pro Tvé zadání se hodí používat:
, potom
,
, tedy po dosažení do zadání máme:
, další úpravy už jsou jasné, předpokládám.
Rád by som vedel radu odborníkov :)
:-) tento požadavek můj příspěvek samozřejmě nesplňuje. Ale pokud mohu poprosit, tak ukončuj témata, co jsi založil, pokud je vyřešeno. Děkuji.