Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Nemůžu hnout s následující úlohou z geometrické pravděpodobnosti: Úsečka dlouhá 200 mm je náhodně rozdělena na 3 díly. Určete pravděpodobnost, že prostřední díl bude nejvýše 10 mm dlouhý. Výsledek je 0,0975. Jak se k němu dopracuji? Zkoušel jsem: P(A) = V(A)/V(\Omega ) = 190/200. Myslel jsem, že stačí určit pravděpodobnost, že oba dělící body "padnou" na úsečku mezi 0 a 190 tak, aby na prostřední díl zbylo 10 a méně. Zkoušel jsem i počítat rozdíl v obsahu dvou rovnostranných trojúhelníků, ale správný postup neznám.:( Děkuji za případnou pomoc.

zkus se podivat do tematu
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=50554
Ja jsem se tam snazil neco nastinit. Ale nevim jestli to vychazi dobre. A stale si myslim, ze by to melo jit i jednoduseji. Asi nejake zobrazeni do prostoru nebo na plochu by se hodilo.
↑ JohnPeca18: Tak jsem to nakonec přeci vypotil.:) Kámen úrazu je v tom, že rozdíl ploch se nepočítá z celého čtverce, ale z trojúhelníku pod přímkou x+y=200 mm. Součet nemůže být větší než 200 mm. Pak se jen spočítá rozdíl ploch pravoúhlých trojúhelníků ohraničených x+y=200 a x+y=190. Vyjde 20000-18050=1950 a máme proužek příznivých řešení. Vydělíme počtem všech přípustných 1950/20000=0,0975. HOTOVO. Díky za ochotu pomoct.
Stránky: 1