Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám docela bizarní dotaz.
Rád bych se zeptal, jak vám příjde tento způsob zápisu a také to, jestli je korektní. Podle mě je správný, a možná i efektivnější než sem se dozvěděl že by měl být. Ale jsou to jen spekulace, zajímalo by mě jestli je fakt možné takto výsledek zapsat:
Mám parametrickou rovnici:
Podmínky samozřejmě:
, 
, 
A společný jmenovatel:

No a teď se ptám, lze zápis výsledků parametrické rovnice pojmout takto?:
--- rovnice není definovaná
--- 
a zde je ten krok. Musíš ještě položit rovnici
a spočítat 
a spočítat 
??? a následně to ještě zapsat do výsledku jako další možnost výsledku? speciálně pro p=-1
--- 
Nebo můžu normálně i bez této úvahy psát:

Tím jako myslím, že kdybych se dobral výsledku -1 nebo 3 přes jakékoliv p, tak to automaticky nebude mít řešení. Lze to takto zapsat nebo je opravdu nutné si takto automaticky spočítat že p se nerovná -1 a zahrnout to speciálně do výsledků?
Děkuju za jakýkoliv (doufám že aspoň nějaký bude) názor
Zdravím,
dodržuji tento postup:
a) od zadání posoudím parametry, pro které rovnice nemá smysl
(nezačneme ani řešit),
b) pro všechny hodnoty parametrů mimo předchozí krok začnu řešit povoleným postupem: u rovnice s neznámou v jmenovateli převedu na společný jmenovatel s nulovou pravou stranou.
Zlomek je nulový, pokud čitatel je 0, jmenovatel není 0. V tomto kroku již vyloučím takové hodnoty x, co nemohou být kořenem.
Z pohledu hodnot parametru zde žádné riziko není.
Řeším nulový čitatel (máš "tradiční překlep", toto je čitatel (ne jmenovatel):
).
parametr je na levé a na pravé straně rovnice, proto uvažuji hodnotu parametru, pro kterou:
a) rovnice mám nekonečně mnoho řešení (díky parametru 0=0) - to se nenajde,
b) rovnice nemá řešení 0="nenula", to jsi našel pro 
c) při osamostatnění x budu dělit výrazem s parametrem (výraz nesmí být 0, to jsme zároveň ošetřili v b).
Po vyloučení předchozích hodnot parametru mohu napsat vyjádření
.
Nevidím důvod pomocí dalšího výpočtu vylučovat hodnotu parametru, pro které nastává
nebo
, jelikož tento zápis
vyloučí takové hodnoty x.
Pro úplnou diskusi doplním veškeré předchozí nálezy parametrů pro:
rovnice nemá smysl,
rovnice nemá řešení.
A také obory řešení a parametru (v R). A počkám na spravedlivou kritiku odborně zdatných kolegů, děkuji.
Ahoj ↑ Freedy:,
Akoze upravy na tvojej rovnici nie su equivalentne, tak tvoja rovnica po uprave moze mat viac rieseni ako povodna. (uprava je len implikacia)
Preto po najdeni vysledkov upravenej rovnice treba urobit skusku v povodnej rovnici, ktora ti pomoze potriedit najdene riesenia.
Cize konecny zapis mozes napisat v lubovolnej forme vyjadrujucej riesenia povodnej rovnice. No vsak cast skuska (overenie) je povinna cast riesenia.
Poznamka: urobit tabulku rieseni, ( kde sa vidia vsetki hodnoty parametru a vylucene hodnoty x) a to da casto vadciu prehladnost.
Pozdravujem ↑ jelena:,
To je nas zvyk spolu pisat.
Tvoje poznamky su zamerane len na dane cvicenie. Moje naviac vysvetluju, pricinu, preco treba vysetrit najdene riesenie upravenej (neekvivalentnej) rovnice. Cize sa doplnujume.
Možná jste přesně nepochopili co myslím. Když z toho závěru vyloučím číslo -1 a 3. tím že ho takhle vytáhnu. Protože kdyby bylo řešení x=-1 nebo x=3 tak to automaticky nemůže mít řešení, protože by byla nula ve jmenovateli. Chci jen vědět jestli do výsledku stačí napsat to co sem napsal, ale nemusím tam psát p=-1 potom x=-1 čili p se nesmi rovnat -1.
Ako som ti napisal, riesit upravenu rovnicu, ktora ma viac rieseni ako povodna.
Po skuske vyberes riesenia upravenej rovnici, co vyhovuju povodnej rovnici. ( tak napr. vylucis x=-1... Hodnotu ktoru ma upravena rovnica pre p=-1) toto by malo byt poznamenane v casti overenia rieseni upravenej rovnice v povodnej rovnici )
Je zvykom vyjadrit v konkluzii, platne riesenia, vylucene hodnoty x, a mozne hodnoty parametru p.
Co sa tyka rieseni napisanych vo forme
, ide o spravny zapis, ale tak ci tak predosle poznamky su castou riesenia.
děkuji, takže je to správně a možnost p=-1 je jakoby schovaná v tom mým vytáhnutí kořene, ve kterém není rovnice definovaná.
↑ vanok:
také zdravím a děkuji za příspěvky pro kolegu. Určitě se shodneme, že každou úpravu s použitím parametru již předem považuji za neekvivalentní a proto provádím diskusi při každé uvažované úpravě.
Freedy napsal(a):
Možná jste přesně nepochopili co myslím. Když z toho závěru vyloučím číslo -1 a 3. tím že ho takhle vytáhnu. Protože kdyby bylo řešení x=-1 nebo x=3 tak to automaticky nemůže mít řešení, protože by byla nula ve jmenovateli. Chci jen vědět jestli do výsledku stačí napsat to co sem napsal, ale nemusím tam psát p=-1 potom x=-1 čili p se nesmi rovnat -1.
To jsem napsala, že výpočet parametru, který dává "vyloučené řešení" je nadbytečný. Je to informace duplicitní.
Důvody:
a) při řešení dostanu více zakázaných hodnot, nebo dokonce celé intervaly "zakázaných hodnot x", např. v zadání je logaritmus,
b) výpočet (řešení rovnice) směrem "od zakázaného x" k hodnotě parametru může být obtížné, ještě horší bude řešení nerovnice,
c) představím si praktické použití - rovnice je součást nějakého výpočtu, který se provádí automaticky - lze nastavit, že po vložení parametru hned ho označí za "nevhodný", ale stejný výsledek automatického zpracování bude, že systém dopočte zakázané x a odpoví, že zadaný parametr nejde použit.
To jsou mé důvody, proč zápisem tvaru kořene
+ zápisem diskuse pro parametr (nemá smysl, nemá řešení, má nekonečně mnoho řešení) ošetřím úplnou diskusi.
Zde je možné ještě podstatné, že uvedený zápis dává situaci, kdy rovnice má jeden kořen.
Vecerne pozdravy ↑ jelena:
Tu v poznamke ↑ vanok:, som myslel na uplnu diskuziu. A to je pochopitelne podstatna cast riesenia.
Je jasne, ze parametricke rovnice su komplikovane a casto ich ani nevieme vseobecne vyriesit.
Mozno by bolo popisat konkretne rozne situacie ktore sa mozu vyskytnut.
Ide o velmi zaujimavu temu.
Poznamka: co sa tyka formalneho (automatickeho) poctu, zial o tej teme neviem toho vela.
Můj argument vůči tomu byl i ten že kdybych měl nějakou rovnici, dejme tomu že by vyšlo něco typu:
pro parametr p=0 nebo p=1 rovnice je nedefinovana
pro parametr p = 1/4 je K = prazdna mnozina
pro parametr p se nerovna 0, p se nerovna 1, p se nerovna 1/4 je p:

tím bych řek vlastně to, že když se nějaké číslo p bude třeba 10, a tím pádem se to bude rovnat 1. (což může nastat ve více připadech, dejme tomu 16,22 apodobně) tak to prostě automaticky znamená že to nemá řešení. A nemusím vypočítavat hodnotu pro jednotliva p. Je to podle mě daleko praktičtější + by se takhle nedali vypsat všechny hodnoty protože jich je tady asi nekonečno :D
↑ vanok:
bohužel, neznám dobré sbírky v jiné řeči, než v ruštině, většinou jsou z přijímacích zkoušek na VŠ starších ročníků (Odkaz nebo Odkaz). Dobré jsou i slovní úlohy s parametrem. Možná někdo přidá v jiných řečích, ale zas aby nebyly úlohy olympiád.
Narazila jsem na debatu, co je horší pro zavedení na SŠ - zda úlohy s parametry nebo pravděpodobnost. Jak je tomu jinde?
↑ Freedy:
asi se shodujeme v náhledu na problém (i když příklad z posledního příspěvku je na mne dost překombinovaný :-), vidíš sám, že řešení má být efektivní co do počtu operací, ale zároveň nejde vynechat žádný moment diskuse.
Ten můj příklad byl jen jako ilustrace toho prvního příkladu, jen do podoby že kdybychom chtěli vypsat parametry pro které je x = -1 tak u prvního příkladu se to dá udělat ale tady už ne, proto si myslím že to moje řešení je obecnější. Parametrické rovnice jsou a asi i zůstanou vždycky jenom o diskuzích a tím pádem "čím víc řešení" tím větší diskuze, tim lepší výsledek. :// Nevím proč ale příjde mi to trošku zbytečný
↑ Freedy:
děkuji, po Tvém editu (přeměnil jsi x a p - tak?) již je jasné, jak to bylo myšleno. Ano, to bych řekla, že to je dobrý příklad, že nalezení příslušného p by bylo obtížné až nemožné.
Parametrické rovnice jsou a asi i zůstanou vždycky jenom o diskuzích a tím pádem "čím víc řešení" tím větší diskuze, tim lepší výsledek. :// Nevím proč ale příjde mi to trošku zbytečný
tak nemohu souhlasit. Platí, že když jdeš vpřed, máš pořádně hledět na cestu.
Proto každý krok (nejen s využitím parametru) doplňujeme o podmínku kroku. U nepovolení
,
z úvodního zadání to je jasné (jmenovatel nesmí být 0).
Ale u kroku s parametrem to není jasné, pokud neprovedeš diskusi (ale jen účelovou, ne nadbytečnou).
Např. trochu upravím "poslední zápis" před vyjádřením x
. Pokud
a zároveň
, mohu dělit (řešením je jeden kořen ve tvaru ...).
Pokud
mám nekonečně mnoho řešení.
Pokud
, rovnice nemá řešení.
Zde žádný bod diskuse není zbytečný. Ovšem nebudu hledat žádné p, pro které
,
, protože to jsem již vyloučila hned v 1. kroku řešení rovnice v podílovém tvaru. A tak bude použito i do zápisu kořene. Rozumíme se? Děkuji.
Přesně tohohle jsem chtěl docílit. Já si za svými názory stojím a hájit je umím když si jimi sem 100% jist. Ale v matice už sem se párkrát mýlil a právě s tímhle problémem sem se setkal a hájil jsem ho až do doby kdy zazvonilo. :D Toto řešení je určitě elegantnější a budu ho považovat za správné i kdybych to napsal do nějakého testu.
Děkuji moc za diskuzi, jak tobě jelena, tak i kolegovi vánkovi.
Tímto toto téma asi uzavírám, protože jsem se dočkal odpovědi, která alespoň mě stačí. Měl sem pravdu.
Nemáš pravdu. Parameter je ľubovoľné reálne číslo. Hodnoty parametra sa nikdy nemôžu "vylúčiť". Treba prejsť celú množinu reálnych čísel a ak pre niektoré p nastane v riešení špeciálny prípad (napríklad pre p =-1 platí x=-1 v diskutovanom príklade), treba to pre príslušnú hodnotu parametra uviesť. Konkrétne ak p = -1, tak rovnica nemá riešenie.
↑ fffffff:
Zdravím,
přesně o tom byla celá debata a došli jsme k závěru, že došetření až do hodnoty parametru pro "nepovolené x" (které vzniklo ještě v předchozím kroku práce s rovnici) může být více pracné až "nemožné" - viz protipříklad do ↑ Freedy, příspěvek 10:. Potom takovou situaci ošetříme zápisem
(pro příslušné hodnoty p, pro které rovnice má jeden kořen vyjádřený v uvedeném tvaru bez "nepovolených x (-1), 3"). Nalezení konkrétního parametru, jak jsi uvedl, může být dobré cvičení, ale nemohu souhlasit, že tudy má jít vždy cesta. Ovšem nejsem metodik.
Samozřejmě další debatě k problému nejsou žádné překážky. Osobně ještě doplním, že na SŠ vidím takové 2 kontrolní body: řešení slovních úloh (a to už i na ZŠ) a řešení úloh s parametry jako důkaz ovládání a praktického použití nastudovaných látek.
Stránky: 1