Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit s následujícím tvrzením(úkol a a úkol b)? Vůbec nevím co po mě chtěj s tím intervalem. Díky
Trochu teorie nikoho nezabije... ;)
Edit: Jinak řečeno: Formulaci věty "Najděte primitivní funkci např. k funkci arctg(1/x)" si představ jako "Zintegruj funkci arctg(1/x)". :)
↑ PanTau:
Řekl bych, že
a)
pro 
b)
pro 
↑ gadgetka:
Zdravím,
jestli jsem dobře pochopil otázku a), pak po něm chtějí přesně opak než píšeš ty.
Ahoj, Honzci, já jsem pouze vysvětlovala pojem, neřešila jsem problém..., proto je tam to slůvko např. ;) (Na řešení už se necítím, to by mi zabralo moc času...)
↑ gadgetka:
Ahoj.
Formulaci věty "Najděte primitivní funkci např. k funkci arctg(1/x)" si představ jako "Zintegruj funkci arctg(1/x)". :)
Ale abychom kolegu ↑ PanTau: nemátli. On nemá v úloze a) hledat PF k funkci
ani k žádné jiné.
Má najít funkci
, pro kterou je
PF k
, tedy řešit "integrální" rovnici
(a) 
s danou funkcí
a neznámou funkcí
. O výpočet integrálu k funkci
zde tedy nejde. Teprve až funkci
najde,
může její integrací případně provést zkoušku, zda rovnice (a) je vskutku splněna. :-)
Ahoj, děkuji za Vaše odpovědi, ale ani z nich(ani z odkazu) jsem nepochopil co mám dělat s tím intervalem.
To a) chápu jako že
je integrál něčeho, takže stačí udělat derivaci funkce
to je
ale co s tím intervalem?
A co s tím příkladem b)? Vím co je inverzní funkce a jak jí najít, ale jak najít ,,odinverzní,, funkci?

a) vsimni si, ze tam mas arctg(1/x). Takze mas podmienku
a teda f je primitivna funkcia k deriváci
na mnozine 
b) inverzna funkcia k inverznej funkcii je povodna funkcia. Takze ak chces z inverznej funkcii dostat povodnu. Opat ju z invertujes. Druha vec je, ze inverznu funkciu vies najst k funkcii len na intervale kde je prosta. Teda ak vies, ze k funkcii tg je inverzna funkcia arctg. Tak len na intervale, kde je tg prosta. Skusi si nakreslit tg aby si to videl. Jeden taky interval, ktory sa pouziva je
.
↑ JohnPeca18:
Děkuji, nyní mi to je jasné.