Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím o kontrolu příkladu
Určete všechny hromadné body množiny
Odpověď: nemá žádné hromadné body, odůvodnění:
Prvek je hromadným bodem množiny, pokud platí, že v každém jeho redukovaném okolí, jakkoliv malém, leží nějaký bod množiny.
Je to tak správně? Děkuji.
↑ PanTau:
Ahoj,
Není to správně, pořád je to nekonečná množina i když jsou jednodlivé body izolované.
Hromadné body jsou
↑ gladiator01:
To si nemyslim, že by tam nekonečné body patrili, odkial by sa vzali? Cele čísla predsa neobsahujú prvky . To by sa musela tá množina nejak rozšíriť.
Nie každá nekonečná množina má hromadné body.
treba tenhle link tvrdi to same
http://math.feld.cvut.cz/mt/txtb/1/txc3ba1b.htm
↑ PanTau:
Podľa mňa je to správne
↑ JohnPeca18:
a jak mi teda vysvětlíš, když jsem napsala do písemky, to co říká ↑ PanTau:, že hromadné body neexistují tak mi to škrtla.
Podle mě je to správně, dle definice, protože jsou izolované.
↑ PanTau:
Jaké by jsi uvedl supremum a infinum
a znova:
a jak mi teda vysvětlíš, když jsem napsala do písemky, že hromadné body neexistují tak mi to škrtla.
↑ PanTau:
Všechno záleží na kontextu a vašich definicích.
1) Chápu-li jako metrický prostor (se standardní metrikou - která je v tomto případě diskrétní), pak nemá žádné hromadné body.
2) Chápu-li jako podmnožinu metrického prostoru , stále nemá žádný hromadný bod - neexistuje reálné necele číslo, v jehož každém okolí by se nacházelo celé číslo.
3) Teprve až když vybavím dvěma extra body a vhodně zadefinuju metriku (tzv. redukovaná metrika), resp. topologii na tomto prostoru (tj. v zásadě prohlásím všechny intervaly tvaru za okolí bodu a všechny intervaly tvaru za okolí ), jsou body hromadnými body .
Takže jde hlavně o ten kontext. Přiroeznější mi přijde jeden z výkladů 1) a 2), pokud se explicitně neřekne něco jiného.
↑ gladiator01:
hm, tak jo, prece jenom máš pravdu. Podle tohoto
http://hore.dnom.fmph.uniba.sk/personal … /ma1_4.pdf
opravdu hromadne body mozu byt aj
S tym, že hromadny bod mnoziny A nemusi nalezat mnozine A ale do realnych cisel rozsirenych este prave o .
edit: Jo prispevok ↑ OiBobik: vyššie to zhrnuje lepsie. Je asi dolezite si pozriet materialy z ktorych sa vychadza.
Ahoj.
Připomeňme si definici. Mějme topologický (například metrický) prostor , v něm bod a množinu .
Říkáme, že bod je hromadným bodem množiny v prostoru právě tehdy, když k libovolnému okolí bodu
(uvažujeme okolí s hlediska prostoru ) je .
Dá se snadno dokázat, že těch bodů v je v takovém přípdě nekonečně mnoho.
Pojem hromadného bodu množiny závisí nejen na samotné množině , ale i na tom, ve kterém topologiském prostoru
ji uvažujeme. Proto je obvykle důležité specifikovat i tento kontext (pokud není zřejmý).
Například v prostoru se standardní topologií množina nemá žádný hromadný bod , ale v topologickém prostoru
má hromadné body dva : .
↑ OiBobik:
- celá čísla.
↑ JohnPeca18:
Tak primárně jde asi o to, jaký zdroj používá PanTau. To, že někde se budou body brát jako body a jinde ne, je asi jasné i bez googlení. : ))
↑ OiBobik:
jo jasne, to jen ja jsem si naivne myslel, ze najdu univerzalni odpoved :)
někde se budou body brát jako body a jinde ne
- tím myslíš, zdali v naší definici je to, že patří do - Ano, patří, v tom případě hromadné body jsou:
S tym, že hromadny bod mnoziny A nemusi nalezat mnozine A ale do realnych cisel rozsirenych este prave o .
Ano, tak to mame uvedene v definici.
je hromadný bod množiny A pokud ,
kde P(c) je prstencové okolí
Poznamka: vsetko zavisi od topologie na akej treba pracovat. Ak nic nie v cviceni napisane, tak ide, normalne, o beznu topologiu.
Stránky: 1