Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jsou dány body K [2,4] L [3, -2], napište obecnou rovnici osy úsečky KL... Určil jsem si normálový vektor, (6,1), dopočítal jsem c, vyšlo mi 6x+y-16=0 , ale výsledek má být 2x-12y+7=0... opravdu nevím, jak bych k tomu výsledku měl dojít... děkuji za rady.
v obecné rovnici přímky se používá normálový vektor. jelikož však děláš rovnici osy, tak do výsledné rovnice použiješ vektor který je na tuto přímku kolmý, což je přímka sama... takže jen neměň vektor na normálový a měl bys to mít dobře, vyšlo mi to :)
vektor, se kterým bys správně měl počítat je (1;-6), pak dosadit souřadnice středu té úsečky S[2,5 ; 1], takže ti c vyjde 7/2, pak stačí vynásobit obecnou rci dvěma a je hotovo.
Ahoj, chtěla bych poradit se dvěma příklady:
1. Napište obecnou rovnici přímky p, která prochází bodem A(4,-2) a od počátku soustavy souřadnic má vzdálenost 2.
2.Napište obecnou rovnici přímky p, která prochází bodem P(6,3) a od bodu Q(2,6) má vzdálenost 5.
↑ Marketsyk:
Zdravím,
jsi na fóru nová - dle pravidel je třeba si založit vlastní téma viz pravidla. Tuto úlohu jsme hodně podrobně rozebrali pro více postupů řešení. Postup byl založen na tom, že hledaná přímka je tečnou ke kružnici o poloměru zadané vzdálenosti a se středem v zadaném bodě (mimo přímku - tedy buď (0, 0) pro 1. úlohu nebo (2,6) pro 2. úlohu), také ve variantě, že hledáme průsečík 2 kružnic. Doporučuji téma dočíst až do konce. Pokud nepomůže, tak si, prosím, založ vlastní téma. Děkuji.
Stránky: 1