Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno
Zdravím, mám tu pár úloh, se kterýma nevím, co dělat a jak je rychle a efektivně vyřešit.
1) Dvacet vojáků je zcela náhodně postaveno do řady. Pravděpodobnost, že předem určený voják nebude stát na třetím místě zleva, je ?
Myslel jsem, že správně je 0,85, ale správně je 0,95. Proč?
2) Počet způsobů, jimiž lze v šesticiferném celém čísle 9*32*2 nahradit hvězdičky číslicemi (stejnými i různými) tak, aby vzniklé číslo bylo současně beze zbytku dělitelné čtyřmi a devíti je ?
Vůbec netuším, něco podobného jsme snad řešili na základní škole, ale netuším jak. Vždy když jsem se to snažil vyřešit, vyšlo mi přes 10možností (protože za první hvězdičku mám přece 9možností ne?). Správně je 5.
3) https://onlinetesty2vs.scio.cz/DataObje … _image-png Je dán pravidelný šestiúhelník ABCDEF. Je-li obsah trojúhelníku ABC roven 4, pak obsah šestiúhelníku ABCDEF je roven ?
Nevím, jak na to jednoduše přijít. Správně je 24.
4) Pole tvaru trojúhelníku ABC se stranou AB, kde |AB| = c, se má cestou XY rovnoběžnou se stranou AB rozdělit na dvě části stejných obsahů. https://onlinetesty2vs.scio.cz/DataObje … _image-png Úsečka XY má délku ? Netuším. Správně je 
5) Číslo
je rovno ? Správně 
6) Skořápkář hraje se zákazníkem následující hru: K dispozici má tři neprůhledné kelímky, přičemž pod jedním z nich tajně ukryje kuličku. Poté co si zákazník náhodně jeden kelímek vybere, skořápkář odklopí jeden ze zbývajících dvou kelímků a ukáže zákazníkovi, že pod ním kulička není. Pravděpodobnost, že se kulička nachází v posledním kelímku, který zůstal (tedy v tom, který si zákazník nevybral), je rovna číslu ? Vždy jsem myslel, že
, ale správně je
. To mám počítat s tím, že ten skořápkář ví, kde je, takže vždy ukáže tu, kde není?
Toto jsou příklady, kde fakt nevím, jak dojít ke správněmu výsledku. U zkoušky nesmíme používat kalkulačky a dostaneme jen papír s nějakými vzorci, takže žádné tabulky. První 4 příklady by měli zabrat +- 2min. každý a poslední 2 by měli zabrat +- 4min. každý. Takže nějaké rychlé "prosté" řešení, by bylo nejlepší. Doufám, že se vám správně zobrazí obrázky, které jsem zkopíroval ze stránek. Nevím, jak jinak je sem vložit.
Ahoj, ja som urobil prvý príklad takto:
Pravděpodobnost, že předem určený voják nebude stát na třetím místě zleva, je ?
Na tretom mieste môže stať 19 ľudí z 20, tj 
Tiež na to môžeš ísť opačne, aká je pravdepodobnosť, že tam bude stáť? 1/20 = 0.05, teraz dáš 1-0,05=0.95

2) aby cislo bolo delitelne 4. Tak musi byt posledne dvojcislie delitelne 4. Takze na tu poslednu hviezdicku mozes dat cisla 1,3,5,7,9. Pretoze 12,32,52,72,92 su delitelne 4.
Aby cislo bolo delitelne 9, tak musi byt sucet cifier delitelny 9. Takze len dopocitas aku cifru dat za prvu hviezdicku podla toho co dosadis za druhu hviezdicku.
3) Ak by sestuholnik mal vyznaceny stred S. Tak je jasne, ze jeho obsah je 6xobsah trojuholnika ABS.
Vsimni si, ze trojuholnik ABC a ABS maju tu istu hranu AB a tiez velkost vysky na stranu AB je rovnaka. A ako sa pocita obsah trojuholnika? strana krat vyska lomeno dvomi, takze ABS ma rovnaky obsah ako ABC.

5 - priklad na sucet nekonecneho geometrickeho radu - vid http://www.hackmath.net/sk/priklad/935

4 - fuu to bola fuska to prepocitat, postup najdes zde: http://www.hackmath.net/cz/priklad/936
Vysledok trivialny, odvodenie dlhe
↑ petrik_ch:
Zdravím, menší fuška je odvodit vztah pro lineární rozměry, obsahy a objemy přes koeficient stejnolehlosti. Buď u každé úlohy, nebo jednou a používat.
↑ Mildas:
Zdravím,
jsi na fóru nový, prostuduj ještě prosím pravidla viz pravidla. Do tématu je vhodnější dávat jen jednu úlohu. Pokud potřebuješ obecné doporučení pro sadu úloh, můžeš samozřejmě do tématu umístit i celou sadu, ale potom si zvolit úlohu, kterou chceš diskutovat přímo v tématu.
Nebo, že jen potřebuješ obecná doporučení a budeš si zakládat téma pro každou úlohu. Toto téma zamykám, pro podrobnější diskuse si vždy zvol dotaz + překopíruj příslušnou odpověď z tohoto tématu. Děkuji.
Téma zavřeno
Stránky: 1