Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 01. 2014 22:27 — Editoval RRR_cz (25. 01. 2014 22:28)

RRR_cz
Reputace:   

Moment setrvašnosti

Ahoj, momenty setrvačnosti těles spočítat umím, taky vím to co je napsáno na wikipedii...to že momenty setrvačnosti vyjadřují míru setrvačnosti při otáčivém pohybu....Ale zajímá mě k čemu vlastně jsou, jejich využití v mechanice...
Tak prosím o nějaký odkaz...nikde jsem nic nenašel. Nebo přímo odpověď:)...děkuji

#2 25. 01. 2014 22:57

palast
Zelenáč
Škola: MU
Pozice: student
Reputace:   

Re: Moment setrvašnosti

Moment setrvačnosti se využívá pro výpočet kinetické energie rotujících těles.  Příklad užití je třeba válec na nakloněné rovině je na počátku v klidu ve výšce h a máš spočítat rychlost na konci nakloněné roviny. Kinetická energie tělesa se pak skládá z rotační části a posuvné.  Dál mě nic nenapadá. Možná někdo jiný by mohl něco dodat.

#3 26. 01. 2014 02:14

RRR_cz
Reputace:   

Jasný, moc dík...k určení kinetické energie rotačního nebo obecného pohybu. Ten příklad by se dal řešit i pomocí delambertových rovnic, tam se ten moment setrvačnosti využije taky při určení dynamického momentu. Nic víc už mě ale asi nenapadá.....Je to teda asi ve zkratce tak že momenty setrvačnosti slouží k určení kin. veličin u rotačního pohybu. Nic víc mě nějak nenapadá....Pokud někoho ano tak prosím napište:)

#4 02. 02. 2014 02:14

kubo251
Zelenáč
Reputace:   

na predmete pruznost a pevnost ho stale pocitame pri vypocte ohybu, pootocenia a roznych kombinavanych zatazeniach smyk pri ohybe, tlak pri ohybe, excentricky tlak(tah), ohybu a krutenia na prute

Zápatí