Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Molární absorbční koeficient zkoumané látky má hodnotu 85 mol^-1 dm^2. Kolik procent světla příslušné vlnové délky propustí roztok o c= 0,05 mol/ l v kyvětě tloušťky 1 cm.
A=ecl
A=4,25
T=10^(-4,25)= 0,056*10^-3 = 0,0056% ? je to správně? zaráží mě takto málé číslo..
Ještě pozdrav,
jen pro upřesnění, jak jsou jednotky
Molární absorbční koeficient zkoumané látky má hodnotu 85 mol^-1 dm^2
to mi nějak nesedí, zkus odvodit ze vzorce pro A, myslím, že zde bude potřeba převod - souhlasíš? Děkuji.
↑ jelena:
Zdravím, ony ty jednotky sedí, akorát je třeba dosadit délku kyvety v decimetrech. Jinak se uvádí mol-1 dm3 cm-1, ale to je po převodu to samé jako jednotky v zadání.
Ahoj, takže výsledek by byl T=10^-0,425 cca 37,5%
↑ houbar:
ano, tak jsem myslela svoji nápovědou o překontrolování jednotek. Ještě pozdrav a gratulace k postupu do Národního kola, výsledky národního asi ještě nejsou? :-)
↑ starmatulik01:
také mi tak cca vyšlo, jen když zapisuješ rovnou převod do %, tak také rovnou do vzorce napsat 100*10^(-0,425) (viz zápis v 1. příspěvku, není to totéž).
↑ jelena: ano, tak jsem to také myslela.. jen mi blbnul internet a příspěvěk jsem psala 3x, než se to konečně odeslalo.. nicmńě děkuji za pomoc :)