Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřebuju poradit s jednou slovní úlohou.
Máme 3 plechovky kuliček - červené, bílé, červené a bílé. A k těmto plechovkám máme přiřadit štítky jaké kuličky tam jsou aniž bysme se do plechovek podívaly. Kolik kuliček musíme vytáhnout abysme správně přiřadily šítky?
Jee to nějak přes kombinatoriku, ale nemůžu přijít jak. Díky za pomoc
↑ Jj:
Jak víš, že máš plechovky správně seřazené?
Jak víš, že když vytáhneš z jedné plechovky dvě kuličky, že nebudou náhodou stejné (i když je v té plechovce mix)?
↑ zdenek1:
No jo - to jsem si neuvědomil. Chápal jsem kuličky v jedné z nich jako "červenobílé".
Dík za upozornění.

podle mne to nejde presne urcit, pokud nevim pocet bilich, nebo pocet cervenych kulicek v plechovke cervene a bile.
Pokud prece z plechovky cervene a bile, neustale tahame jednu barvu. Treba bilou. Tak ji neodlisime od bile plechovky.
Jinak bych to resil tak, že vytahnu kulicku z prvni plechovky. At je bila(cervena by sla analogicky)
pak vim, ze prvni plechovka neni cervena.
Z 2 plechovky vyberu 1 kulicku.
Ak je bila, opet vim, ze 2 neni cervena a zaroven vim ze 3 plechovka je cervena.
Ostanu mi dve plechovky o ktorych vim, ze jedna je bila, druha je bila a cervena. Stridave vytahuju kulicky z
obou, dovtedy nez narazim na cervenu kulicku. A ta nadobu bude bila a cervena.
Ak vitahnu z 2 plechovky cervenu kulicku, vim, ze ta plechovka neni bila. Vytahnu kulicku z 3 plechovky a povedzme vytahnu cervenou (bila analogicky) Pak mam jiste, ze 1. plechovka je bila. A vytahuji stridave kulicky mezi 2. a 3. plechovkou dokud nenarazim na bilou kulicku.
Este pri rozlisovani sa mi moze stat ze v jednej plechovce mi nezostane uz ziadna kulicka. Ale ked to nebudem zohladnovat tak. .
Dokopy potrebuji nieco ako 2+MAX(# bilich kulicek v CB plech., #cervenych kulicek v CB plechovce)
kde ta 2, je jedna na prvy tah. druha na posledny tah.