Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2014 17:06

astrorunner
Zelenáč
Reputace:   

DIV + GRAD + termo

1. pro vektor A = x*i + 2y*j + 2k  spočítat divA

pro skalární funkci U = 2x + 4y + z  spočítat gradU

prosím aspoň o krátky systematický postup.

2. a ještě otázka ke změně vnitřní energie plynu v izobarickém ději:

dusík (považuj za ideální plyn) má za normálního tlaku objem V1 a při konstatním tlaku se změnil na V2. Máme spočítat práci vykonané plynem "A" a změnu vnitřní energie ΔU (U2 - U1). Teploty nejsou zadané, jen objemy a tlak. Práci spočítam jako p*(V2-V1), jak ale najdu energie U1 a U2?? Díky

#2 04. 02. 2014 18:21 — Editoval Brzls (04. 02. 2014 18:23)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: DIV + GRAD + termo

Vždyť jde jenom o definice jak by sis asi tak představoval systematický postup???

Jaká je definice divergence?
Jaká je definice gradientu?

Kolika atomová je molekula dusíku v plynném skupenství??

platí
$\Delta U=k\cdot nR\Delta T$
kde k je číslo které právě záleží na počtu atoml v dané molekule (např pro jednoatomový plyn je to 1.5)

Enrgie U1 a U2 nespočítáš nijak, ale jejich rozdíl právě pomocí rozdílu teplot, které zjistíš po vyjádření ze stavové rovnice. (resp dostaneš místo toho rozdíl objemů)

#3 04. 02. 2014 21:15

astrorunner
Zelenáč
Reputace:   

tak termdynamiku bych měl, u těch grad a div mě šlo o to jak to tam přesně dosadit nebo co s tím prostě, obě definice mám nalezené stokrát.

#4 04. 02. 2014 21:45

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Vážně???

Takže když máš napsané že

$div\vec{A}=\frac{\partial A_{1}}{\partial x}+\frac{\partial A_{2}}{\partial y}+\frac{\partial A_{3}}{\partial z}$

tak asi prostě vezmu prní složku vektoru, zderivuju podle x, vezmu druhou složku, zderivuju jí podle y, vezmu třetí složku, zderivuju jí podle z. A tyhle tři věci co mi vyšli sečtu.

když máš napsáno, že
$grad(U)=(\frac{\partial U}{\partial x},\frac{\partial U}{\partial y},\frac{\partial U}{\partial z})$

Tak výsledek bude vektor. Jeho první složka, bude derivace U podle x, jeho druhá složka derivace U podle y, jeho třetí složka derivace U podle z.

Tak sem ti právě zopakoval definice, řekni mi které jejich části nechápeš a uvidíme co dál...

Zápatí