Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 01. 02. 2014 22:08

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: určení vztahu mezi mírou úspor s a mezního sklonu ke spotřebě c

↑↑ zero7:

s rostoucím důchodem spotřebováváš  stále více, ale růst spotřeby se neustále zpomaluje

Jo, takhle jsem to myslel. Sorry

Jinak jsem všechny příspěvky nepročítal jenom jsem zahlédl "quote" od ↑↑ jelena: v příspěvku #22 a na to jsem reagoval. Až teď jsem zjistil, že ti jde jen o funkční předpis těch fcí. Nechápu na co proboha, ale budiž :)

#27 01. 02. 2014 23:12

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ Creatives:

kdybychom se dobrali funkčního předpisu, šlo by s tím dál nějak pracovat...zatím nevím jak, ale využití by se určitě našlo :)

#28 01. 02. 2014 23:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

možná někteří přemýšlí v hlubších souvislostech a tyto informace jsou nedostatečné

no zkus projít své téma od začátku - v jakých souvislostech se tu dalo přemýšlet.

Mám tomu rozumět tak, že všude v literatuře nacházíš "lineární model"? Ale pokud zároveň s pojmem zadám vyhledat nelineární model, tak je nelineární. Na 3. str. je přehlídka nelineárních modelů.

lineární závislost je přesně to, proti čemu tento graf "bojuje".

Pokud ale na grafu jsou "mezní sklony", potom jsou vztaženy na jednotku a nejsou konstantní. Graf ale těžko může bojovat proti funkční závislosti, kterou na grafu nevidíme, jen "dozvuk chování" v podobě mezních sklonů.  Ale lepší bude pokračovat v debatě s kolegou Creatives.

#29 02. 02. 2014 09:19

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

v literatuře je vždy fce celkové spotřeby $C=C_{a}+cX$. Pokud se mění příjem, celková spotřeba nabývá tempem c (0;1), které se nemění. Když je c=0,5, tak půlku z dodatečného příjmu vždy spotřebujete, at se jedná o pět stovek nebo o pět milionů. To je ale blbost. Pokud by se našla rce c, která vyjadřuje závislost na příjmu, tudíž že c postupně klesá s rostoucím X, pak by se měnila i celá fce spotřeby. Každopádně děkuji za odkaz, bude pro mě inspirací

#30 02. 02. 2014 09:31 Příspěvek uživatele Creatives byl skryt uživatelem Creatives. Důvod: Důvod skrytí:

#31 05. 02. 2014 08:19

zero7
Zelenáč
Reputace:   

Pokud už nikoho nic nenapadá, tak děkuji za snahu při řešení této zapeklité otázky

#32 05. 02. 2014 13:58

jelena
Jelena

↑ zero7:

Zdravím,

Jak jsem psala, není prostor na zkoumání. Ale zkoušela jsem občas "otázku zapnout" na cestách přes Opavu. Pořád mám takový dojem, že buď není ujasněn model, se kterým pracuješ, nebo něco neujasněno v pojmech. Ale kolega Creatives určitě má lepší přehled.

Ještě možná pro upřesnění - graf v 1. příspěvku je z nějakého textu (byl k tomu i komentář)? Děkuji.

#33 05. 02. 2014 15:14

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

↑ jelena:
Zdravím,
já bych rád pomohl, ale nevím pořádně s čím. Myslel jsem, že chce jenom funkční předpis. Teď se řeší výpočet mezních sklonů. Přece ve vzorečku pro výpočet mezního sklonu jsou zahrnuty příjmy a jsou na nich závislé . . . Pokud kolega nesouhlasí s výpočtem pro mezní sklon, tak s tím mu neporadím . ..

#34 05. 02. 2014 19:26

jelena
Jelena

↑ Creatives:

Také pozdrav, no právě o to jde, že buď kolega má něco jinak pochopeno, nebo má nějakou jinou představu, tedy už ve formulaci problému se nedaří shodnout.

O pomoc, jako takovou, nejde, tady je zajímavé, jakými argumenty stran dojit k jasné formulaci.

#35 05. 02. 2014 20:43

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ Creatives:
↑ jelena:

graf v prvním příspěvku nikde publikován není, jedná se grafické vyjádření toho, co zjištuji algrebraicky.

nevím, zda jsem schopen přiblížit pojmy, případně zda vůbec prezentace širší teorie může mít dopad na řešení, osobně se domnívám, že ne.

výpočet mezních sklonů lze tradičně odvodit z fce úspor či spotřeby. Jde mi pouze o to, zda někdo má nápad, jak obecným algebraickým zápisem uchopit skutečnost, že při růstu jedné veličiny X (0,oo) klesá druhá c (0,1) a to rostoucím tempem, případně že při růstu jedné veličiny X (0,oo) roste druhá s (0,1) a to rostoucím tempem.

možná snad jen doplněno o informaci, že se tak děje od X větší než Ca

#36 06. 02. 2014 16:35

jelena
Jelena

↑ zero7:

děkuji, problém (alespoň u mne) není s pojmy a s teorii - materiálů je dost, není problém číst (s časem je to horší, ale číst se dá).  Takové mé postřehy (bez čtení, jen pohledem na 1. příspěvek):

Jde mi pouze o to, zda někdo má nápad, jak obecným algebraickým zápisem uchopit skutečnost, že při růstu jedné veličiny X (0,oo) klesá druhá c (0,1) a to rostoucím tempem, případně že při růstu jedné veličiny X (0,oo) roste druhá s (0,1) a to rostoucím tempem.

Jak sám vidíš na obrázku 1, tento požadavek nejde splnit, jelikož při pokračujícím růstu po ose x, křivka c se dostane pod osu a je mimo povolený interval (0 až 1). Naopak, pokud by mezní sklon měl být podle požadavku roste "rostoucím tempem" (obdobně klesá rostoucím tempem), potom by původní křivky úspor a spotřeby musely být (konvexní a konkávní). A to se mi zda nepravděpodobně na celém intervalu x do +oo (spíš bych čekala, že situace dojde nějaké meze (S-tvar křivky např.))

#37 06. 02. 2014 19:54

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

určitá forma "S" křivky se mi jeví jako dobrý nápad, díky za něj. Prvně jsem uvažoval, že bych fci "c" vyjádřil limitou, kdy při rostoucím X se "c" blíží O, ovšem takový vztah předpokládá naopak vyšší úbytky zpočátku, které se následně snižují...ale S křivka by mohla ty nezbedný mezní sklony udržet v intervalu, teď jen formulovat inflexní bod

#38 07. 02. 2014 07:24

Honzc
Reputace:   248 

↑ zero7:
A funkce
$c:y=\text{tg}h(\frac{1}{x})$
$s:y=1-\text{tg}h(\frac{1}{x})$
by se ti nelíbily?

#39 07. 02. 2014 11:46

jelena
Jelena

Zdravím,
↑ Honzc:

by se ti nelíbily?

:-) z Tebe se stává funkciofil. To by asi představu kolegy splňovalo (pravda, kde ekonom potka tgh? :-), jen mám (hlavně ke kolegovi) takovou poznámku. Má vůbec smysl v ekonomické aplikaci uvažovat, že X roste do nekonečna? Neuvažujete v ekonomice vždy chování funkce na nějakém "reálném rozmezí pro posuzovaný subjekt", potom se to posouvá na "subjekt vyššího typu", kde to chování může být stejné, ale v jiných kategoriích?

#40 08. 02. 2014 21:17

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ Honzc:
s touto fcí jsem se v ekonomii opravdu nesetkal. Každopádně díky moc, fce se mi celkem líbí :-) ...pokud se tam zakomponuje i Ca, pak se mi zdá, že ta fce by mohla vypadat $c: y=tgh[1/(x-Ca)]$
Jediný s čim mam problém, že při rostoucím X se pokles mezního sklonu c v závěru snižuje...ale jsem si vědom toho, že v opačnym případě asi nelze udržet křivku v intervalu (0,1)

↑ jelena:
to je závažná otázka pro ekonomickou metodologii. Ekonomové obecně neradi stanovují jakékoli hranice (viz nesmyslně nekonečný ekonomický růst apod), z čehož pak vyplývá hromada nesmyslů. Pokud si ale vezmeme, že X reprezentuje příjem jednotlivce, co by bylo tou hranicí? Dnes je běžný, že nejbohatší lidi mají příjem vyšší než jsou příjmy rozvojových zemí, kde žijí miliony. Co je pak tím "reálným rozmezím pro posuzovaný subjekt" ? Proto je obtížné stanovit omezující podmínky, stejně tak i podmínky realizace těch příjmů jsou různý apod. Obecně nejsem příznivcem takový "scientizace" ekonomie, ale co nadělám...Jediný rozumný argument, co se mi nabízí, je ten, že hledám obecný vztah. Pokud bychom se bavili o konkrétních případech, například čtyřčlenná rodina bydlící v Praze, pak by šlo stanovit Ca a max X, které by dávalo smysl.
Snad neurazím, když řeknu, že tenhle "selský rozum" v ekonomii občas neplatí :-)

#41 08. 02. 2014 23:58

jelena
Jelena

↑ zero7:

Zdravím,

Jediný s čim mam problém, že při rostoucím X se pokles mezního sklonu c v závěru snižuje...ale jsem si vědom toho, že v opačnym případě asi nelze udržet křivku v intervalu (0,1)

no to je, co komentuji v příspěvku ↑ 36: (o nesplnitelnosti původního požadavku z příspěvku 1). Aby to požadované chování bylo splněno, funkce musí být jen konvexní (nebo jen konkávní) na celém zkoumaném intervalu. Ale to mi ani účelné nepřijde (s-křivka více vystihuje situaci).

to je závažná otázka pro ekonomickou metodologii. Ekonomové obecně neradi stanovují jakékoli hranice (viz nesmyslně nekonečný ekonomický růst apod), z čehož pak vyplývá hromada nesmyslů.

no ale uvažujete ve smyslu "dlouhodobé chování", "krátkodobé chování"? A tady tento zkoumaný model na takové chování nebere ohled?

Se "selským rozumem" mám potíž, jelikož jsem městský obyvatel ve více generacích, tedy není jak urazit :-) Tak zdárné pokračování.

#42 09. 02. 2014 11:59

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Rovněž zdravím,

existuje několik perspektiv, v tomto případě se jedná o dlouhodobé chování, tedy jak se subjekty zachovají při dlouhodobém růstu příjmů. Krátkodobé změny se prakticky nedají obecně uchopit, je to jako když náhle vyhrajete 10 000 CZK, většinou se ve vašem spotřebním chování nic moc nezmění, někdo to dá naopak hned vše za dovolenou, prostě obecný model pro krátké období lze sestavit jen těžko, opět jen při bližší specifikaci.

Díky a hezkou neděli

Zápatí