Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
potrebovala bych porodit s timto prikladem:
Vypocitejte stranu rovnostr. trojuhelniku, jehoz obsah je 50cm2.
A kdyz jsme u toho jak se to dela treba i u obdelniku? U ctverce je to odmocninou,ne?
Dekuju za odpovedi!!))

Ovšem v tomto případě je lepší počítat s tím, že úhel rovnostranného trojúhelníku je 60°

EDIT: Opraveno, díky Jeleno.
↑ janca361:
Zdravím,
Tvé "nevede k cíli" k cíli vede, když vytkneš
odsud
. Tak? Děkuji.
↑ Rendy77:
jen jsem doplnila k vyjádření, které má ↑ janca361: v 2. příspěvku ve skrytém textu.
Pokud používáš vzorec na výpočet obsahu trojúhelníku, tak máš pravdu, že jsou 2 neznámé (výška a strana), ale použitím Pythagorovy věty nebo goniometrických funkcí pravoúhlého trojúhelníku můžeš vyjádřit výšku přes stranu a mát tak jen jednu neznámou
. Janča zapsala
a šlo pokračovat:
a dosadit místo
do vzorce obsahu.
Janče ještě je třeba opravím drobný překlep na závěr 2. řádku ve 3. příspěvku (má být 2*2), potom to zůstalo i v dalším vyjádření, má být
(ale to je asi jasné).
EDIT: Díky, v příspěvku jsem to opravila. janca361
Také záleží, jaké vzorce jste již brali - zde se hodí použit i Heronův vzorec, jelikož
, nebo rovnou vzorec pomocí vnitřního úhlu
.
Podstatné je, že máš odvodit tak, abys měla jen jednu neznámou v rovnici. Věřím, že nebude potíž.
↑ Rendy77:
Ještě k tvé otázce pro obdélník.
Sama jistě přijdeš na to, že obdélníků, které mají stejný obsah, ale rozdílné strany je nekonečně mnoho.
(např. pro S=12, může být a=12, b=1 nebo a=6, b=2 nebo a=4, b=3 a to jsem uvažoval jen celočíselná řešení taková, že a>b)