Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
lze použít studentův dvouvýběrový párový test ?
| ano, ale potvrdí se že parametrický test nelze použít. | 100% - 1 | |||||
| ne musí se aplikovat neparametrický test např. znaménkv | 0% - 0 | |||||
| Počet hlasujících: 5 | ||||||
Potřeboval bych prosím Poradit. Mám 2 soubory dat naměřených hodnot koncetrace oxidu fosforečného v nádobě. Soubory jsou paralelně odebýrány hodnoty jedné nádoby na dvou odběrových míst x,y . Počet měření je n=102. Potřeboval bych zodpovědět otázku jestli můžu použít parametrický (studentův dvouvýběrový párový test). Nebo neparametrický test a tedy jaký ? Moc děkuji za odpověď a za názor.
Ahoj,
A co testuješ?
párový test předpokládá normalitu a závislost mezi jednotlivými znaky. Tedy máme třeba měření tlaku před podání léku a po podání, testujeme zda li podání léku ovlivňuje tlak, třeba. Neparametrické testy nepředpokládají normalitu a počítají s malými rozsahy. Takže to asi ne...Viděl bych to na dvouvýběrový t-test. Ale záleží co chceš testovat...
Ahoj. Jak jsem napsal mám dvě odběrové místa pro odběr vzorků. Vzorky jsou odebýrány na protějších stranách jednoho kotle. Mám tey dva argumrnty hodnot po 102 odběrů. Odběry jsou odebrány jednou deně po celý rok a to vždy ve stejnou dobu. Chci oestovat jestli můžu pro další analýzu počítat s jedním souborem jako s jedním jestli jsou stejné nebo nikoliv. Poradˇjak na to.
↑ MAKI33:
Tak použi dvouvýběrový t-test. Budeš testovat jestli mezi nimi rozdíl, tedy hypotéza bude mí1=mí2. Ovšem nejprve musíš otestovat rovnost rozptylů, třeba pomocí F-testu, na základě jeho výsledku použiješ vhodný dvouvýběrový t-test buď s rovnosti nebo nerovností rozptylů. Viz wiki.
↑ Creatives:
Myslím, že by mohl použít párový T-test, protože anglická Wikipedie píše
Tento test se používá, když jsou vzorky závislé, tj. když máme jen jeden vzorek, který byl otestován vícekrát (opakovaná měření) nebo když máme dvě sady měření, které byly "spárovány".
http://en.wikipedia.org/wiki/Student%27 … ed_samples
↑ MAKI33:
Byl mi doporučen dvouvýběrový studentův test. Mám ho jakoby vyvrátit
Co to znamená "vyvrátit test"?
↑ MAKI33:
Ne, T-test můžeš použít bez ohledu na to, jestli jsou rozptyly stejné nebo ne.
↑ MAKI33:
A doporučuješ použít neparametrický test ?
Jestli ta rada nepoužít T-test nepocházela od učitele, ale od spolužáků, asi bych použil párový T-test.
V opačném případě udělej cokoliv, co ti poradil učitel.
Mimochodem, ani jedna z možností ve tvé anketě není správně. :-)
↑ KennyMcCormick:
Je vice druhu dvouvyberovych t-testu. Pro shodne i neshodne rozptyly, ten co vidim na ceske wiki je pro shodne rozptyly.
Btw mi ta data teda rozhodne nepripadaji jako zavisla. Prvni mereni nijak neovlivnuje vysledky druheho. Nikdy jinak jsem parovy t test nepouzil, ale asi to nebude chyba. Je vice moznosti... Jestli mas na vyber jenom z tech dvou druhu, tak ten parovy. Jinak dvouvyberovym t testem si myslim, ze nic nezkazis.
mi ta data teda rozhodne nepripadaji jako zavisla. Prvni mereni nijak neovlivnuje vysledky druheho.
"Závislá" znamená něco jiného. Dvě měření jsou závislá, pokud z jednoho měření získáme dodatečnou informaci o pravděpodobnostní distribuci druhého měření.
V tomto případě víme, že se měří v téže nádobě. Když vidíme, že jedno měření ukázalo vyšší koncentraci, dostáváme informaci, že druhé měření bude spíše vyšší než nižší. Naopak, vidíme-li, že první měření bylo nízké, obdržíme tím informaci, že i měření na druhém místě bude pravděpodobně nízké.
Ta měření by mohla být nezávislá například tehdy, pokud by v nádobě byla přepážka.
Nikdy jinak jsem parovy t test nepouzil, ale asi to nebude chyba. (...) Jinak dvouvyberovym t testem si myslim, ze nic nezkazis.
Dvouvýběrový T-test na závislých měřeních bude mít zbytečně nízkou "sílu", a učitel to může považovat za chybu.
Jestli mas na vyber jenom z tech dvou druhu, tak ten parovy.
To se mi taky zdá jako dobrý nápad.
↑ KennyMcCormick:
Blbě jsem to napsal. Párovy t-test jsem použil, ale ne nikdy takhle pro 2 dá se říct stejná měření. Vždy se jednalo o případ, kdy jsme další měření získaly jak říkáš dodatečnou informaci o pstní distribuci druhého měření, ale to je to samé co jsem psal, respektive jak jsem to myslel. Špatně se vyjadřuji :(
↑ KennyMcCormick:
Učitel mi navrhl použít studentův test a na základě jeho výhodnocení mám použít jiný třeba znaménkový nebo Wilcoxonův pearsonův mám si vybrat a okomentovat výsledek.Popřípadě se mám zamyslet nad tím kdyby těch odběrových míst bylo více než 2 jak bych to řešil. Podle mě ANOVA.
Ale spátky určitě si myslíte že jde o studentův párový test ?
Vždy se jednalo o případ, kdy jsme další měření získaly jak říkáš dodatečnou informaci o pstní distribuci druhého měření
To je právě zřejmě i tento případ. Ale zdá se, že spolu už souhlasíme.
BTW, uvědomil jsem si, že kdyby se koncentrace nikdy neměnila v čase, byly by obě sady měření skutečně nezávislé, jak jsi říkal.
Asi by chtělo nejdřív ověřit, jestli je koncentrace opravdu nezávislá na čase, to jsem nikdy nedělal, ale tazatel by si to mohl vygooglit ("test for stationarity").
↑ MAKI33:
Učitel mi navrhl použít studentův test a na základě jeho výhodnocení mám použít jiný třeba znaménkový nebo Wilcoxonův pearsonův mám si vybrat a okomentovat výsledek.
V tom případě to udělej.
Jestli Pearsonovým testem myslel učitel Pearsonův
test, tak ten použít nemůžeš, protože koncentrace je spojitá náhodná veličina.
Wikipedia říká, že Wilcoxonův test má vyšší "sílu" než znaménkový test, ale vyžaduje, aby byla distribuce rozdílů mezi měřením na prvním místě a měřením na druhém místě symetrická vůči mediánu.
Jestli není symetrická, použij znaménkový test.
Popřípadě se mám zamyslet nad tím kdyby těch odběrových míst bylo více než 2 jak bych to řešil. Podle mě ANOVA.
To můžeš.
↑ KennyMcCormick:
Jenom vsuvka: ANOVA není nic jiného, než zobecnění dvouvýběrového t-testu pro 3 a více měření. Takže když s ní souhlasíš, tak nechápu proč samotný dvouvýběrový t-test není vhodný :D
↑ Creatives:
ANOVA pro nezávislé skupiny měření (zobecnění dvouvýběrového T-testu): http://en.wikipedia.org/wiki/Analysis_o … s_of_ANOVA
ANOVA pro závislé skupiny měření (zobecnění párového T-testu):
https://statistics.laerd.com/statistica … -guide.php