Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 02. 2014 17:30

necoPotrebuju
Reputace:   

Hesse normal form

Ahojte, prosím Vás tu
http://mathworld.wolfram.com/HessianNormalForm.html
ta rovnice 7, jak je tam '+ p', versus
http://en.wikipedia.org/wiki/Hesse_normal_form,
kde hned v tom prvním vzorečku je '- d'.
To jsou asi stejné vzorce ne? Tzn. v jednom zdroji je to špatně (já bych řekl na tom wolframu).
Jakoby když chci zjistit, jestli bod leží na ploše, která je jakoby odsunutá po normálovým vektoru o 'd', tak vlastně musím udělat skalární součin toho bodu a té normály, čímž bych dostal jakoby 'y' souřadnici vzhledem k bázi dané tou normálou a pokud by ten bod ležel přesně na ploše vzdálené 'd', tak když 'd' odečtu, tak mi to musí dát 0.
Proč je tam teda na tom wolframu '+ p'? Tomu nerozumím, je to špatně, nebo jsem nějak mimo? Díky moc za kohokoliv, kdo by se tím chtěl zaobývat a omlouvám se za "jakoby" :)

#2 07. 02. 2014 00:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Hesse normal form

Zdravím,

já možná úplně nerozumím, v čem vidíš rozdíl, ale řekla bych, že je jen odlišné značení. Na mathworld je rovnice roviny s normálovým vektorem (a,b,c), podělením normou vektoru je vytvořen vektor jednotkový.  Parametr p je d/"norma", ale také vzdálenost bodu (0,0,0) od roviny.

Na Wikipedii je rovnou použit jednotkový normálový vektor:

The vector $\vec n_0$ represents the unit normal vector of E or g...

a také d, což je zde vzdálenost bodu (0,0,0) od roviny (porovnej se vzorcem vzdálenosti bodu od roviny v obecném tvaru).   

Já v tom nějak rozdíl nevidím, nebo snad přímo překopíruj odlišné texty se vzorci (to "jakoby" se trošku obtížně čte). Děkuji.

Zápatí