Je mi divné, že tam figuruje nějaké číslo 180 což je přímý úhel ve stupních, a potom pí, co je také přímý úhel ale v radianech.
Tak jsem to zkusil dosadit do vztahu pro přibliýné řešení rovnic (http://www.priklady.eu/cs/Matematika/Pr … ovnic.alej)
A vyšlo mit to cca 20⁰, jestli je to možné...?
Ale ohledně řešení té rovnice by mě zajímalo, jestli by nemohlo mít nějaký význam to, že
je převodní vztah mezi stupni a radiány?... (takže rozdíl mezi hodnotou ve tangensu ve stupních a hodnotou v radiánech...?)
Je to spíš dotaz, než-li smysluplná reakce..., za to se omlouvám...
↑ runcorne:
Dvě poznámky:
1. Buď je to funkce
a to je pak ten výraz
opravdu jenom upraven tak, aby se úhel
mohl dosazovat ve stupních.
V radiánech by ta funkce vypadala 
2. Nebo chceš spočítat, pro jaká
platí
v radiánech (ve stupních
)
Podle titulku dotazu bych řekl, že ti jde spíš o to spočítat kdy 
Taková rovnice se nazývá transcendentní a je řešitelná pouze numerickými matodami.
(jak už psal ↑ Jj:)
V intervalu
je samozřejmě řešením takové rovnice 
Děkuji všem za příspěvky!
Chci jen podotknout, že chci vypočítat úhel alfa ve stupních, tedy tak jak jsem to napsal nahoře, tak takový výsledek hledám. Zjistil jsem, že čísla (y) která znám, jsou definovány i takto:
inv(alfa)=tg(alfa)-arc(alfa)
což je stejná rovnice jako v mém prvním přízpěvku. Jediné co je jiné že já mám (y) a tato rovnice má inv(alfa) což asi znamená Involuta úhlu alfa, to mě ale taky nepomohlo.
↑ Honzc:
↑ Gear:
Až po tvém druhém příspěvku jsem zjistil, že píšeš, že y vždy znáš.
Pro ten případ y=0.014904 opravdu vychází 
To co jsem psal výše, ale pořád platí.
Rovnici rozhodně řeš v radiánech, tedy
a pak úhel převeď na stupně. (
)
Protože se jedná o transcendentní rovnici je její řešení možné pouze pomocí numerických metod.
Můžeš použít např. Newtonovu metodu, kde
přičemž
a 
Pro odhad
(počáteční odhad) můžeš použít grafu involuty, to je přibližně hodnotu x (alpha) kde protíná přímka y=c funkci y=tg(x)-x
do
tabelovány např. Zde Offline