Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chci se zeptat, narazil jsem ve skriptech z diskrétní matematiky na věc, která mi nedává moc logicky smysl, proto bych chtěl poradit, jak mám na věc nahlížet.
V té poznámce je jasně řečeno, že se rozdělují NEROZLIŠITELNÉ objekty do RŮZNÝCH (chápu rozlišitelných) přihrádek. A v zápětí v tom příkladě kde je 10 pomerančů, 5 banánů a 15 hrušek je to spočteno jako by to byly všechno brambory a jen se rozsejpaly mezi ty 4 lidi. Přeci záleží na tom, jestli první osoba dostane banán a druhá pomeranč, třetí nic a poslední zbytek a nebo jestli první dostatne pomeranč, druhá banán, třetí nic a poslední zbyek.. To jsou různé případy. Je tedy ve skriptech chyba, nebo používám špatnou logiku?
Děkuji za rady.
↑ kubapet:
Tvoje úvaha je správná.
Ještě bych doplnil, že bych to počítal tak,
že bych nejprve rozděloval banány, pak, hrušky, pak pomeranče a počty rozdělení bych mezi sebou vynásobil podle kombinatorického pravdila součinu:
čili za a) P(10,3)*P(5,3)*P(15,3) = 13069056
↑ kubapet:
a tvůj postup taky
A nebuď překvapenej, až zjistíš, že i b) mají blbě.
Souhlasím, že zadání je velmi nešťastné. Jediné, co mne napadá, že nechtěli rozlišovat druhy ovoce a počítají jen s kusy. Jak se lidově říká "nerozlišují jabka a hrušky". Potom je ale didakticky velmi nešťastné v zadání jednotlivé druhy vyjmenovat zvlášť.