Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 02. 2014 11:29

Eva2
Zelenáč
Škola: vfu
Pozice: student
Reputace:   

Převod pomocí navážky

ahoj,potřebuji poradit s převodem pro další výpočet.
Mám známou koncentraci v ng/ml a pořebuji to převést na mikrogramy/kg, pomocí známé navážky, třeba x.
Poradíte mi, prosím?
Eva

#2 10. 02. 2014 11:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Převod pomocí navážky

Zdravím,

popiš, prosím, celou úlohu, nebo celou část pokusu, kde pracuješ s roztokem a s navážkou a potřebuješ převod + údaje, co k tomu máš. Korektně bys potřebovala hustotu roztoku, ale pro hodně zředěné roztoky by to šlo zanedbat a používat hustotu rozpouštědla. Zatím ale z Tvého popisu toho moc neusoudím. Děkuji za upřesnění.

#3 10. 02. 2014 12:21

Eva2
Zelenáč
Reputace:   

O hustotě se mi vedoucí práce vůbec nezmiňovala.Mám koncentraci zásobního roztoku 10mikrogramu/kg a potom známé koncentrace kalibračních roztoků.Neznala jsem objem, takže ten jsem spočítala podle c1+V1=c2+V2 a pipetovala do vialek. A předtím jsem si navažila vzorek v gramech.Víc nemám.

#4 10. 02. 2014 12:24

Eva2
Zelenáč
Reputace:   

Vylezly mi pomocí plynové chromatografie hodnoty zkoumaných PCB a jejich koncentrace je v ng/ml a mám je právě převést pomocí navážky na mikrogramy/kg.Zás.roztok v mikrogramech/ml

#5 10. 02. 2014 15:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Eva2:

Děkuji za upřesnění, ale bude lepši si nechat poradit od vedoucí práce (nebo pořádně manuál). Buď pospícháš a proto nepozorně:

Mám koncentraci zásobního roztoku 10mikrogramu/kg

Zás.roztok v mikrogramech/ml

Potom:

c1+V1=c2+V2

To je směšovací rovnice pro molární koncentrace (potom má být jinak) nebo něco jiného? Raději si to ještě projdi s vedoucí, prosím. Ať se vede.

Zápatí