Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1. Vypočítej, jak dlouhý bude váleček zubní pasty, který vytlačíme z tuby. Objem pasty je 100 ml a průměr otvoru, kterým pastu vytlačujeme je 8mm.
2.Silniční válec má průměr 90 cm a délku 12 dm. Jakou plochu uválcuje za osmihodinovou pracovní dobu, jestliže se kolem své osy otočí jednou za 20 sekund?
Budu ráda když mi někdo pomůže a nejlépe i vysvětlí o co vlastně jde. Ten první jsem tak trošku pochopila ale vyšlo mi 2mm a to je asi blbě, protože je to málo. Takže by mě zajímalo jaký je správný postup. :)
Ten druhý nechápu vůbec, vlastně ani nevím jestli počítat povrch nebo objem a co pak s tím časem..:( takže budu moc ráda za každou pomoc. Děkuju
↑ lucienne:
Dobrý den, řekl bych, že
První:
Podle výsledku 2 mm soudím, že chyba je jen v nesprávném užití jednotek. Objem a průměr je nutno
převést na shodné jednotky, např cm.
, za objem můžeme dosadit 100
, za průměr dosadíme 0.8
Pak délka válečku vyjde v cm (necelých 200 cm).
EDIT: opraven překlep
Druhý:
Znovu nejdříve sjednotit jednotky: průměr válce d = 90 cm = 0.9 m,
délka válce h = 12 dm = 1.2 m
Pokud se válec 1x otočí, tak uválcuje plochu = ploše válce
Pokud se válec otočí za minutu 3x (co 20 sekund), pak za minutu uválcuje 3 x plocha válce
Takže plochu, kterou uválcuje za minutu, vynásobit počtem minut v osmihodinové pracovní době.
Výsledek vyjde v .
↑ lucienne:
První:
Počítáte správně - já jsem se tady ↑ Jj: "překlepl".
Druhý:
Celková uválcovaná plocha mi vychází