Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
při řešení úlohy jsem se zasekla a nevím, jak dál. Chtěla bych vás tímto požádat o radu. Zadání úlohy zní:
Určete výšku budovy, která se jeví ze vzdálenosti m=299m v úhlu
a ze vzdálenosti n=97m v úhlu trojnásobném.
Výšku budovy jsem si označila jako x a řekla jsem si:
a 
V obou rovnicích jsem si "dala na levou stranu" x a dostala jsem:
a z druhé 
Dál už jsem se neposunula ani o píď a ani nevím, jestli můj dosavadní postup byl správný.
Předem děkuji,
Xantippa.
Mám pocit, že ta výška budovy bude výškou trojúhelníku, udělala sis špatný náčrtek. :)
↑ gadgetka:
Vzhledem k tomu, že se jedná o pravoúhlý trojúhelník, si za svým náčrtkem stojím a jsem si téměř jistá jeho správností.
Pokud by to bylo tak, jak jsi to ty načrtla, tak ten úhel alfa musí být menší než 30°. Možná, že i v této úvaze bude cesta k řešení úlohy.
↑ gadgetka:
Dle výsledků je výška budovy 29,9m, z čehož plyne, že máš pravdu,
vychází okolo
(nenašla jsem, jak se zapisují minuty, proto ten neohrabaný výsledek). Trápila jsem se s tím celé odpoledne a ani když znám výslednou hodnotu, nedokážu udělat "zpětný chod". Chtěla bych tedy požádat o kompletní řešení.
↑ Xantippa:
Dobrý večer, řekl bych, že to půjde i bez zpětného chodu. Z rovnosti x sestavit rovnici:
a dosadit 

Což vede na řešení
tg(alfa) = 0
a dále ke kvadratické rovnici pro neznámou tg(alfa) s kořeny:
tg(alfa) = 0.1
tg(alfa) = -0.1
Vyhovovat může jen kořen 
Problém asi bude se vzorcem pro tg(3alfa) - nepočítal jsem ho (našel jsem ho).
Možná v tom bude i nějaká podobnost trojúhelníků, či vlastnosti úhlů, když máme dvě rovnoběžky proťaté příčkou..., možná se jeden trojúhelník počítá přes goniometrii ostrých úhlů a ten druhý přes sinovou či kosinovou větu... jen uvažuji, že by jiné řešení bylo lepší než ten vzorec... ;)
A co kdyby se vypočítala jen třetina výšky budovy? ;)
Edit: blbost... nemůžu vědět, že to bude třetina... navíc podle výsledků je koeficient podobnosti mezi dvěma trojúhelníky (při stejném úhlu alfa) 10.
A na to by se možná mělo nějak přijít... :D Už toho nechám a uvolním pole zdatnějším... ;)

↑ Jj:
I když je vyřešeno tak:
Pokud použijeme vzorce pro:
Tak po několika úpravách dospějeme k rovnici:
- úpravou:
PS: Jen tak mimo soutěž: Výška věže je 
Edit: Tak když máme počítat výšku věže:
Víme, že:
Výška věže:
↑ Xantippa:
Ještě něco pro vzdělání, i když je úloha již vyřešená.
Ovšem proč počítat úhly, když máme vypočítat výšku.
Tedy použijeme vzoreček od ↑ Jj:
a s několika podobnými kroky jako to počítal kolega dojdeme k výsledku
Stránky: 1